20:20:57 27.09.2024
Stiri

Geniștii americani au „deminat” teritoriul Republicii Moldova

Opinii 10.05.2016 09:00 Vizualizări3760 Autor: Nicolae Negru
Geniștii americani au „deminat” teritoriul Republicii Moldova


Semne diacritice

De ceea ce s-au temut, unii, nu au scăpat: tehnica militară americană a fost expusă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și, în pofida psihozei declanșate de Dodon și de alți agenți (de influență) ai Rusiei, totul s-a terminat cu bine: războiul civil nu a izbucnit și nici doritori de a-și sacrifica libertatea sau portmoneul de dragul „neutralității” sau „ortodoxiei”, sau al monopolului armatei sovietice asupra „eliberării” noastre, punând la încercare determinarea autorităților de a-și apăra programul de acțiuni întocmit cu ocazia vizitei geniștilor americani, nu s-au găsit.

Și-o fi spus cuvântul starea de spirit post-pascală, contemplativă, resemnată, pașnică, a majorității ortodoxe sau s-o fi resimțit vreun deficit de ouă după mesele de Paști? Sau „vraja” propagandei sovietice nu mai ține și oamenii încep să se trezească la realitate? Din fericire, nu s-a înregistrat nici măcar un leșin din partea apărătorilor fervenți ai virginității noastre geopolitice sau a NATOfobilor, speriați din fragedă copilărie octombrină cu povești despre căpcăunii imperialiști. Da, cetățenii Republicii Moldova sunt divizați în continuare pe linia frontului geopolitic, autosegregându-se în lumi paralele, antagoniste, dar, în mod paradoxal, fără a declara război una alteia, fără a arde punțile, unii trecând cu ușurință, ocazional, dintr-o parte în alta.

Ziua de 8 mai a fost un test și pentru autorități. Trebuie să recunoaștem că ministrul Anatol Șalaru a procedat cu destulă abilitate și stăpânire de sine într-o situație care risca, cel puțin, să provoace „interpretări și speculații negative” nu numai din partea „unui segment” de populație, ci chiar a unor consilieri prezidențiali și a unor parteneri de alianță.

E un mister, o enigmă de ce au tăcut foștii comuniști. Le-a sugerat Plahotniuc de la Washington să se conformeze? Până și Voronin a schimbat macazul după ce Ambasadorul SUA, James Pettit, și-a exprimat nedumerirea în legătură cu reacția deșănțată, isterică, dușmănoasă a unor politicieni locali la un simplu gest de prietenie și cooperare militară moldo-americană, amintindu-le că SUA a fost aliată cu URSS în cel de-al Doilea Război Mondial și, prin urmare, oricum ai privi lucrurile, prezența geniștilor americani nu poate afecta în sens negativ semnificația zilei de 9 mai.

Într-adevăr, înverșunarea, agresivitatea lui Dodon și a altora ca el împotriva venirii militarilor americani și a prezenței lor în PMAN a atins cote paroxistice greu de explicat doar în termeni electorali, ridicând semne de întrebare asupra sănătății sale mintale. Oricare ar fi motivele, să ajungi să invoci credința ortodoxă și morții din cimitire, să ameninți cu război civil - nu e de glumă, e mult peste limitele dreptului la opinie și libera exprimare, e „pură” iresponsabilitate! Dacă a jucat teatru, ceea ce nu este exclus, a jucat bine, fiindcă, probabil, a fost motivat bine.

Rolul activ, instigator al presei ruse ar sugera o implicare geloasă a Moscovei în această acțiune simbolică, inedită, a SUA în Republica Moldova. Cu această ocazie, un fost atlantist și unionist convertit de curând la putinism îi „prorocea” Chișinăului noi supărări și embargouri din partea Rusiei și, evident, nu o făcea de capul său.

Pe de altă parte, să nu ne ascundem după deget: semnificația, simbolismul prezenței militare americane depășește cu mult efectul practic al exercițiului comun, care, de altfel, nu e primul. Dar e pentru prima dată, după 1944, când militarii ruși se văd egalați în accesul lor pe teritoriul dintre Prut și Nistru de militarii americani. SUA zdruncină un monopol istoric, un statu-quo pe care Moscova își construiește planurile de recuperare, de reținere a Republicii Moldova în familia „lumii ruse”. Putin ne vrea „neutri”, numai cu trupe rusești pe teritoriu, nicidecum americane.

Orice început e greu, spune un proverb german. Dacă au venit odată, militarii SUA pot veni și a doua oară. Geniștii americani au „deminat”, în sfârșit, teritoriul pruto-nistrean, ignorând pretențiile Moscovei asupra acestuia. (Participarea militarilor ruși la parada de 9 mai din Tiraspol demonstrează că ei se simt ca acasă.) De ce MID-ul reacționează la debarcarea militarilor americani în Georgia și tace în cazul Republicii Moldova? E pentru că în Georgia nu mai există dodoni, care să lupte pentru interesele Rusiei.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md