13:35:55 19.01.2025
Stiri

Nicolae Negru // Găina rusă face ouă mici, dar cotcodăcește tare

Politică 21.04.2020 09:31 Vizualizări5261 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Găina rusă face ouă mici, dar cotcodăcește tare

Semne diacritice

Dodon a primit două cadouri, înainte de Paște, dar s-a bucurat și a mulțumit numai pentru unul, ignorându-l pe al doilea.

Un împrumut cert și altul incert

E vorba de împrumuturi, unul cert, de 235 de milioane de dolari, de la FMI, despre care Dodon nu a zis niciun cuvânt și altul încă incert, de 200 milioane de euro, promis de Rusia, care i-a provocat „pșâdintelui” efuziuni cu declarații oficiale de recunoștință.

Împrumutul din partea FMI, „pentru diminuarea impactului economic al pandemiei”, a fost aprobat de Consiliul de directori al FMI pe 17 aprilie și, ca Republica Moldova să primească banii, e nevoie doar de aprobarea Parlamentului său (ratificare).

Acordul de împrumut din partea Rusiei a fost semnat, nu se știe când, de Ambasadorul Andrei Neguță, din partea Guvernului Republicii Moldova, iar din partea guvernului rus – de o persoană anonimă (ex-ministrul finanțelor Veaceslav Negruță presupune că semnătura e a unui funcționar din ministerul rus al Finanțelor).

De ce lipsește data?

Documentul publicat în presă nu conține data semnării. Prin urmare, nu e clar nici când vor veni banii, dacă vor veni. Nu pui data atunci când nu ești sigur că o vei respecta sau când vrei să induci pe cineva în eroare, creând niște aparențe. Dacă Acordul va fi ratificat de Duma de Stat și Parlamentul de la Chișinău, prima tranșă a creditului – de 100 de milioane de euro va veni nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data (necunoscută) a intrării în vigoare a Acordului respectiv, dar „nu mai devreme de data semnării acordului privind ordinea tehnică a contabilizării și efectuării calculelor” între băncile împuternicite, respectiv, de ministerele Finanțelor din Rusia și Republica Moldova, să administreze împrumutul. Numărătoarea zilelor poate începe și la toamnă.

Lipsă de entuziasm și tragere de timp

Moscova mai pune o condiție care denotă lipsa de entuziasm din partea ei și dorința de a trage de timp: Creditul se acordă numai dacă „partea moldavă” (sau alți datornici moldoveni sprijiniți de Guvern) nu au întârzieri la plata datoriilor în cazul unor împrumuturi de stat din partea Federației Ruse sau din partea unor bănci ruse, asigurate de garanțiile de stat ale Federației Ruse sau de societatea pe acțiuni „Российское агенство по страxованию экспортных кредитов и инвестиций” („Agenția rusă de asigurare a creditelor și investițiilor”).

Singura certitudine

Dacă nu va exista niciun impediment, a doua tranșă a împrumutului rus în sumă de 100 de milioane de dolari trebuie să ajungă nu mai târziu de 31 octombrie 2020, adică nu mai târziu de turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. E singura certitudine din Acordul de împrumut ruso-moldav. S-ar putea ca a doua tranșă să fie prima și ultima. Dacă vă amintiți, inițial Dodon a vorbit despre 500 de milioane de euro promise de Putin. 100 de milioane de euro din 500 promise nu e chiar rău, dar proporția e mai mică decât în cazul lui Ianukovici, căruia Putin i-a promis 15 miliarde de dolari, dar i-a dat doar 3 miliarde de dolari. Deși face ouă mici, găina rusă cotcodăcește tare.

Costurile diferă

Diferă mult și costul acestor două împrumuturi:

FMI ne acordă 78,4 milioane de dolari prin Mecanismul de Creditare Rapidă (Rapid Credit Facility), pentru care nu vom plăti nicio dobândă, iar termenul de întoarce a împrumutului e de 10 ani, cu începerea rambursării peste 5,5 ani. Restul, 156,7 milioane de dolari de la FMI, este obținut prin Instrumentul Rapid de Finanțare (Rapid Financing Instrument), pentru care vom plăti o dobândă de 1,5% și restituirea se va face în 5 ani (https://www.imf.md/press/pressl/pressl-200327.html).

Pentru împrumutul rus vom plăti o dobândă de 2%, (iar în caz de întârziere cu 10 zile - 3%), timp de 10 ani, începând cu 15 martie 2021.

De ce bubuie televiziunile

În timp ce toate televiziunile bubuie despre împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro, care nu există încă și va veni, dacă va veni, în cel mai bun caz, abia peste o lună, în sumă de 100 de milioane de euro, despre împrumutul de 235 de dolari din partea FMI, pe care îi putem lua în câteva zile, mai că nu se vorbește nimic.

Iată ce spune Dodon despre împrumutul rus: „Este primul suport financiar concret oferit din exterior țării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferați în bugetul de stat al Moldovei pentru necesitățile țării, inclusiv la finanțarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulțumiri partenerilor ruși și personal președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru susținerea acordată Republicii Moldova în condiții de stringentă necesitate”. Banii nici măcar nu au ajuns și nu se știe când vor ajunge, iar Dodon aduce, pentru a câta oară, „sincere mulțumiri” lui Putin. El nici măcar nu menționează împrumutul FMI. Aceasta se numește „politică externă echilibrată”?

„Cotcodăceala” lui Chicu

Chicu anunță despre faptul că Consiliul de directori al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 de milioane de dolari. Dar nu spune nimic despre condițiile acestui împrumut, ca cetățenii să nu-l compare cu cel rusesc: „Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă, împrumutul de la FMI ne va permite să finanțăm peste jumătate din deficitul bugetar în acest an”.

Condițiile politice

Nota bene:

Pentru Chicu, împrumutul FMI este suplimentar celui din Federația Rusă, care încă nu există de fapt, deși despre el se vorbește încă din noiembrie anul trecut, până la pandemie. Acordarea creditului FMI nu a durat nicio lună, fiindcă e un credit urgent, legat de pandemie pe când procesul de acordare a creditul Moscovei, în condiții mai puțin avantajoase, durează deja de 5 luni și nu este încheiat, fiindcă acesta este un credit politic. Rusia pune condiții politice pentru împrumuturile sale, spune Lukașenko, preferând să se împrumute de la chinezi. Rusia însăși a împrumutat 500 de milioane de dolari de la Banca Asiatică de Dezvoltare.

Care sunt condițiile politice ale Moscovei pentru Chișinău nu e greu de ghicit: realegerea lui Dodon. De aceea, „cotcodăcește” el atât de tare, secundat de Chicu. În mod similar, Putin a finanțat menținerea lui Ianukovici la putere în Ucraina. Așa că acest împrumut e și un semn nu prea bun pentru Republica Moldova. Să sperăm că de data aceasta Putin nu va pune în mișcare „omuleții verzi”, iar Dodon „doar” va pierde alegerile.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md