Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului
Semne diacritice
O glumă electorală pe FB: am luptat cu George și am dat de Georgescu.
Așadar, fenomenul populismului „suveranist”, al politicienilor ce le promit alegătorilor să le dea „țara înapoi”, să învingă „sistemul” a lovit crunt și România. Aproape 3,5 milioane de români (circa 38%) au votat candidați ce pun pe prim-plan „ridicarea din genunchi” și refacerea, redobândirea prestigiului economic de „odinioară”.
Paradoxal, în această luptă a trecutului împotriva prezentului, învingătorul nu a fost cel care a început-o - George Simion, liderul AUR, ci un candidat independent, un pseudo-„tehnocrat”, pe care acesta îl propunea cândva la postul de prim-ministru din partea formațiunii sale.
Preocupați, probabil, de războiul fierbinte din Ucraina, de războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova, liderii politici de la București nu au fost atenți la acțiunile FSB în România: surpriza alegerilor prezidențiale de duminică este Călin Georgescu, care combină cu virtuozitate pravoslavnică admirația pentru agresorul și criminalul de război Putin cu retorica pacifistă și pseudo-creștinească, antioccidentală. Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului.
„Poporul român a ales să nu mai stea în genunchi, să nu mai fie invadat, asuprit, umilit” – astfel a comentat el rezultatul său electoral, și, „firește”, sursa tuturor nenorocirilor ce s-au abătut asupra României este, din punctul său de vedere, Occidentul. Modul său de a se exprima este de cele mai multe ori insinuant, învăluitor, cu accente pompoase, zornăitoare. „Nu am votat pentru mine, am votat pentru cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi” – a declarat la ieșirea din secția de votare candidatul cu depozite bancare de 264 de mii de euro.
De ce românii l-au preferat pe independentul Georgescu și nu pe independentul Geoană, mult mai cunoscut, care a fost și secretar general adjunct la NATO? Există niște explicații, dar nu exhaustive. De-a mirării cum putea un personaj atât de mediocru în toate ce spune să câștige peste 2 milioane de voturi! Unii analiști consideră că el a folosit foarte eficient rețelele sociale, că i-a atras pe simpatizanții Dianei Șoșoacă, exclusă din cursa electorală (ceea ce, se vede acum, nu l-a favorizat pe Simion, ci pe Georgescu și l-a lovit fatal pe Ciolacu), dar, conform sondajelor, aceștia nu erau totuși atât de numeroși.
George Simion a pierdut în fața lui Georgescu din cauza că nu a fost atât de antioccidental, anti-NATO și l-a numit pe Putin criminal de război. În Republica Moldova, unde s-a prezentat un număr-record de alegători (peste 80 de mii) și unde populismul antioccidental, prorus are mai puțină priză, Călin Georgescu se află la coada clasamentului. Aceasta e, de fapt, valoarea sa electorală adevărată.
La ora scrierii acestui comentariu, Elena Lasconi rămânea în urma lui Marcel Ciolacu cu doar 44 de voturi. Cel mai probabil, lidera USR va fi cea care se va duela cu Georgescu în turul doi. Este și ea un candidat „anti-sistem”, de pe partea stângă a eșichierului politic, a promis și ea să le redea cetățenilor „țara înapoi”. E de presupus că de azi se va muta și mai energic decât până acum spre centru. Poate câștiga? Sigur, dar nu va fi ușor. Va depinde și de faptul încotro vor fi îndrumați să migreze votanții lui Marcel Ciolacu, dar și ai lui George Simion...
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc