Nicolae Negru // Dodon și Platonoglo
Semne diacritice
Dodon a fost implicat în procesul de anulare a rezultatelor alegerilor din iunie 2018 pentru postul de primar general al municipiului Chișinău. S-a trecut prea repede peste discuția telefonică dintre el și Ion Ceban, de după alegerile respective, despre care s-a aflat, printr-o scurgere de informație, marțea trecută. Inițiativa îi aparține lui Dodon: el îi comunică lui Ceban că ar mai fi de discutat „o variantă” postelectorală: să se anuleze rezultatul lui Andrei Năstase, învingător să fie declarat Ceban, care la rândul său să refuze mandatul și să fie organizate alegeri noi în decembrie, cu intenția de a-l „dezumfla” până atunci pe Năstase. Lui Ceban i se cere doar să conteste rezultatele alegerilor, pe care le pierduse (și chiar își recunoscuse public înfrângerea). Derutat, actualul primar al Chișinăului nu zice nici da, nici ba, vorbește despre o „contestație tehnică”, iar Dodon îi propune să se gândească, asigurându-l că „ei nu o să ia vreo decizie fără noi”.
Sigur, „EI” nu aveau cum lua o decizie fără ca PSRM să se adreseze în justiție și să-l denunțe pe Andrei Năstase că ar fi încălcat Codul Electoral, făcând campanie în ziua alegerilor (chemând lumea la vot, de fapt). Contestația trebuia să vină de la un concurent și singurul concurent era Ceban. Acesta o va scrie, deși recunoaște în discuția cu Dodon că „încălcarea” nu a influențat rezultatul alegerilor. Dacă nu a influențat, de ce a scris contestația?
Anularea rezultatelor alegerilor locale din municipiul Chișinău a fost picătura care a umplut paharul răbdării partenerilor occidentali. Și Bruxellesul, și Washingtonul, și Bucureștiul au fost iritate de acest atentat la votul alegătorilor și putem presupune că de aici a început căderea și fuga lui Plahotniuc.
Dar complicii săi, Igor Dodon și Ion Ceban, nu ar trebui să plătească și ei pentru această crimă împotriva democrației? Nu e rușinos, nu e monstruos să-i avem în fruntea statului și a capitalei? Dacă mai punem aici „Bahamas”, „kulioașele”, banii de
Este el protejat cumva de „pactul Molotov-Ribbentrop
Răzgândirea Maiei Sandu, după ce declarase că PAS este dispus să voteze demisia guvernului Dodon, chiar cu unele riscuri „politice și de imagine”, să fie de asemenea o consecință a „pactului” menționat mai sus? (Dacă nu este independentă în acțiuni, ar trebui să se consulte înainte de a face declarații importante, altfel răzgândirile ei pot fi interpretate ca șovăială și lipsă de viziune)
„Cât voi fi eu președinte, oligarhia nu va reveni la putere în (Republica) Moldova”, declara Dodon ieri cu patos colhoznic. De ce să revină, dacă nici nu a apucat să plece, dacă locotenentul lui Plahotniuc, Dodon, a rămas pe loc și i s-a alăturat Platonoglo - om de afaceri (nu mai sărac decât Plahotniuc), procuror „independent” și, prezumtiv, agent străin.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”