Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu
Semne diacritice
Să plece Maia Sandu la Moscova pentru a încerca să obțină de la „Gazprom” o reducere a prețului la gazele naturale sau să stea acasă, lăsând problemele aprovizionării pe seama Guvernului și a companiei „Moldovagaz”?
Dodon și-a pierdut răbdarea, nitam-nisam, și o îndeamnă pe șefa statului să meargă urgent, cum făcea el, să i se închine lui Putin. Liderul PSRM se vrea exemplu de președinte care a avut grijă de bunăstarea poporului. Cu siguranță, nu va muri de modestie.
Dar nu e nevoie ca Maia Sandu să-l imite pe Dodon în slugărnicia lui față de Putin și în mimarea unei activități intense pe toate direcțiile. Nu intră în atribuțiile președintelui să negocieze prețul la gaze. Oricum, Rusia nu face cadouri. Ea nu și-a anulat încă tarifele vamale pentru produsele agricole moldovenești, introduse după ce Chișinăul a semnat Acordul de asociere cu UE, suspendându-le periodic la „rugămintea” lui Dodon, în schimbul federalizării Republicii Moldova și acceptării trupelor ruse pe teritoriul ei - concesii care nu au fost anunțate oficial, dar pot fi deduse din acțiunile și declarațiile ex-președintelui socialist.
Ultima suspendare a expirat la 31 martie, Moscova aștepta ca noul președinte moldav să vină cu rugămintea unei suspendări noi, dar Maia Sandu nu s-a grăbit să-i împlinească pofta, înțelegând că o va costa mult. Acum, odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la gazele naturale pe piața europeană, Rusia obține o pârghie în plus de influență asupra Republicii Moldova, o pârghie care nu poate fi acționată decât prin intermediul Maiei Sandu. Va intra ea în jocul Rusiei?
De altfel, Putin e în autoizolare, ceea ce înseamnă că Maia Sandu trebuie să meargă să se căciulească la Kozak sau la alți funcționari ruși. Din capul său i-a venit lui Dodon ideea sau i s-a sugerat de la Kremlin?
Sigur, ar fi bine ca prețurile la gazele naturale să fie cât mai mici, dar trebuie să conștientizăm că aceasta se poate obține doar satisfăcând orgoliul imperial, cedând din suveranitatea și independența noastră, acceptând să rămânem în „sfera de influență” a Rusiei. Va face Maia Sandu acest pas sau va menține relațiile economice cu Rusia pe principii economice sănătoase? Oricum, prețurile vor crește și guvernarea trebuie să gândească un plan de asistență pentru cetățenii cu venituri sub nivelul de subzistență.
Dar nu este exclus că Dodon se agită fără motiv, din alt punct de vedere. Ambele probleme - și cele legate de accesul produselor noastre pe piața Rusiei, și prețul la gaze naturale - au fost abordate în cadrul vizitei lui Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, la Chișinău. Rezultatele acestei discuții, condițiile puse de Kozak nu se cunosc. Una din ele ar fi cea cu prelungirea termenului de obligativitate a plăcuțelor de înmatriculare „neutre” pentru mașinile tranistrene, judecând după acțiunile febrile pe care le întreprinde guvernarea PAS ca să convingă Kievul să renunțe la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Maia Sandu nu a vorbit cu Kozak despre necesitatea retragerii trupelor ruse, preluând astfel - tacit? - o concesie de la Dodon, așa încât nici nu e nevoie de prezența ei la „Gazprom”.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”