Nicolae Negru, despre vizita-fulger la Chișinău a secretarului general al NATO, Mark Rutte: „A vrut să afle cum se vede APĂRAREA Ucrainei din spatele ei. Mă miră că „pacifiștii” noștri nu au reacționat”


Vizita secretarului general al NATO, Mark Rutte, la Chișinău este mai mult decât simbolică, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL comentatorul politic Nicolae Negru. În drum spre Odesa, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenki, oficialul NATO a vrut să afle cum se vede apărarea Ucrainei din spatele ei.
„Mă miră că „pacifiștii” noștri nu au reacționat la vizita lui Mark Rutte, secretarul general NATO, la Chișinău. Întâlnirea cu președinta Maia Sandu nu e doar simbolică, nu s-a ținut strict în cadrul programului individual al „Parteneriatului pentru Pace”, care leagă Republica Moldova de NATO, începând cu anul 1994, ci s-au discutat și probleme reale de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina”, a precizat Nicolae Negru.
Comentatorul politic a amintit că ultima vizită a unui secretar general NATO a avut loc în 2008, atunci când la putere erau comuniștii lui Vladimir Voronin.
„De altfel, primul „Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO” (IPAP) a fost adoptat de către Consiliul Nord-Atlantic şi Guvernul Republicii Moldova în mai 2006, adică în perioada guvernării comuniste. Secretarul general NATO de atunci, Jaap de Hoop Shceffer, a vizitat de două ori Republica Moldova, la începutul ocupării acestui post, în 2004, și în octombrie 2008, spre sfârșitul mandatului său. E cumva paradoxal că guvernele proeuropene ulterioare au contactat mai puțin cu NATO, decât guvernarea comunistă în frunte cu Voronin”.
Prin această vizită-fulger la Chișinău, Mark Rutte a vrut să arate că NATO urmărește evoluțiile din R. Moldova, în contextul războiului hibrid purtat necontenit de Rusia.
„Pe de altă parte, era cât se poate de firesc ca, tranzitând Republica Moldova spre Odesa, Mark Rutte să se oprească și la Chișinău. Nu numai fiindcă Republica Moldova e ținta celor mai sofisticate și variate acțiuni ale războiului hibrid pornit de Moscova, ci și pentru a afla cum se vede apărarea Ucrainei din spatele ei”, a conchis sursa citată.
Președinta Maia Sandu a avut marți, 15 aprilie, o întâlnire cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Mark Rutte. Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică. Aceste aspecte sunt bazate pe noul Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025.
De mai bine de 30 de ani, Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul „Parteneriatului pentru Pace”. Această colaborare respectă statutul constituțional de neutralitate al R. Moldovei, contribuind la creșterea siguranței cetățenilor săi. Sprijinul Alianței a fost esențial în întărirea capacității R. Moldova de a preveni și reacționa la crize, în modernizarea instituțiilor din sectorul de securitate și apărare, precum și în protecția spațiului informațional și cibernetic.













































































