Nicolae Negru, despre RĂSTURNAREA de situație provocată de Dodon: „Moscova îl împinge spre o alianță cu Șor și Plahotniuc, chiar cu riscul de a-și păta „reputația”. Dacă Maia Sandu va refuza candidatura, ea va provoca un „CUTREMUR” constituțional…”
„Chiar dacă Dodon ar vrea să fie deputat, era evident de la bun început că socialiștii riscă să piardă jumătate sau chiar mai mult din mandatele lor mergând la alegeri anticipate. Moscova nu vrea să dea vrabia din mână pe cioara din par, de aceea îl împinge spre o alianță formală cu Șor și Plahotniuc, chiar cu riscul de a-și păta „reputația antioligarhică”. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, în contextul anunțului de astăzi al lui Igor Dodon.
Nicolae Negru recunoaște că Dodon a făcut o mișcare „șmecheră”, atunci când a propus candidatura Marianei Durleșteanu în funcția de prim-ministru.
„Deși era previzibilă, trebuie să recunoaștem că miza pe candidatura Marianei Durleșteanu este o mișcare „șmecheră”, care o va pune în mare dificultate pe Maia Sandu. Depinde cine va semna pentru Durleșteanu. Dacă vor semna doar deputații socialiști și deputații Șor e una, iar dacă la ei vor adera deputații PD și ai Platformei „Demnitate și Adevăr”, care își doresc un guvern anticriză, e altceva”.
Conform Constituției și interpretării Curți Constituționale, președintele nu poate să respingă un candidat la funcția de prim-ministru, propus de o majoritate formalizată, decât dacă asupra acestuia planează „suspiciuni rezonabile” de corupție, amintește editorialistul nostru.
„Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze candidat la funcția de prim-ministru pe Vlad Plahotniuc, dar nu s-a putut opune celei de-a doua candidaturi din partea majorității parlamentare „adunate” de Plahotniuc – Pavel Filip. Dacă, totuși, Maia Sandu va refuza, ea va provoca un „cutremur” constituțional, ale cărui unde se vor propaga dincolo de Legislativ, se vor resimți în întreaga societate. E puțin probabil să se ajungă la suspendarea președintelui, procedură care necesită 2/3 de voturi în Parlament, dar putem anticipa o perioadă de blocaj și turbulențe puternice, implicând Curtea Constituțională și toate forțele politice din R. Moldova.
În asemenea condiții, paradoxal, deznodământul alegerilor parlamentare anticipate pare să se îndepărteze și să se apropie în același timp. Suntem în mijlocul unei lupte pe viață și pe moarte, pe un teren al improvizației, al acțiunilor disperate și pentru a spune ce se va întâmpla mâine ar trebui să ghicim în cărți sau în bobi”, a conchis Nicolae Negru.
Pacea pe care Putin nu o mai poate compromite. Zelenski a propus o nouă STRATEGIE contra Rusiei
Autoritățile de la București, un nou pas important pentru construirea podului peste Prut de la Ungheni. Guvernul României a aprobat alocarea a 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construirii obiectului de infrastructură
Polonia a adăugat mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică