Nicolae Negru // Despre discursul Maiei Sandu la ONU
Semne diacritice
Merită să vorbim despre discursul Maiei Sandu în cadrul Adunării Generale a ONU, din 20 septembrie. Mesajele pe care le-a transmis sunt relevante pentru înțelegerea războiului ruso-ucrainean și a opțiunilor geopolitice din regiunea noastră.
Invazia „brutală” a Rusiei în Ucraina este un atac de natură imperială asupra „suveranității” și asupra „modului de viață” al ucrainenilor. Moscova încearcă readucerea la „servitute” a țărilor care s-au eliberat de „jugurile imperiale”, a ținut să spună președinta Republicii Moldova, pledând pentru sprijinul statului vecin, căci „atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă”.
„Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă. Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina”, li s-a adresat Maia Sandu liderilor mondiali.
Nu numai Ucraina este victima ambițiilor imperiale ale lui Putin. Deși nu este vizată militar în mod direct, Republica Moldova e nevoită să contracareze zilnic „asaltul hibrid„ al Rusiei, inclusiv „șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare”, a explicat președinta noastră, precizând că s-a încercat, cu ajutorul „infractorilor corupți”, destabilizarea și „răsturnarea guvernului ales democratic”, iar la viitoarele alegeri Republica Moldova se așteaptă la tentative de subminare a „capacității cetățenilor noștri de a face propria alegere”. Această amenințare privește democrațiile din mai multe țări, în Europa și în afara continentului nostru, a avertizat Maia Sandu.
Amintind că Rusia își menține ilegal trupele pe teritoriul Republicii Moldova (ocupă de fapt o parte a teritoriului nostru), ea a cerut retragerea lor necondiționată, reafirmând angajamentul Chișinăului pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean.
În condițiile geopolitice de azi, aderarea Republicii Moldova la UE „nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”, „de a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri” (ceea ce e adevărat doar dacă punem semnul congruenței între UE și NATO). Extinderea UE va confirma angajamentul ei pentru pace – „însuși motivul pentru care UE a fost construită”. Acceptând că intrarea în UE trebuie să se bazeze pe merit, Maia Sandu a adus la cunoștința audienței că „reziliența” Republicii Moldova a sporit comparativ cu anul trecut, dând exemple în acest sens (diversificarea surselor de energie, reforma justiției, lupta cu corupția, dezoligarhizarea etc.), făcând un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină în demersul nostru european.
În încheiere, Maia Sandu s-a adresat „către toate țările lumii libere” să participe la lupta pentru democrație, pentru libertate, căci „succesul sau căderea unei democrații răsună la nivel global. Când o democrație prosperă, dă curaj și altora; când una se zdruncină, poate declanșa un efect de domino”.
Să sperăm că discursul antiimperialist al Maiei Sandu va fi auzit și în unele țări din Africa, Asia, America de Sud, acolo unde invazia Rusiei în Ucraina este interpretată ca o manifestare împotriva hegemonismului american, a preocupării lui Putin pentru securitatea țării sale, ceea ce, în cel mai bun caz, e greșit. Nimeni nu amenință securitatea Rusiei, ea amenință securitatea tuturor vecinilor săi, încercând să învârtă roata istoriei înapoi, să refacă imperiul rus de cândva (URSS 2.0). Frustrările legate de „hegemonia” americană sau occidentală în general nu poate camufla monstruozitatea și ticăloșia faptului că unele foste colonii africane, asiatice, sud-americane se aliază cu Rusia în efortul ei de a recuceri fostele sale colonii.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi