Nicolae Negru, despre DEMISIA lui Kulminski: „Ca șef de delegație, a avut de suportat pretențiile politice ale Moscovei și principialitatea Maiei Sandu. Poate fi o victimă COLATERALĂ a confruntării dintre Moscova și Chișinău”
Demisia vicepremierului pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, provoacă mai multe semne de întrebare, în condițiile în care au fost oferite prea puține detalii. Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, nu exclude că demisia lui Kulminski ar avea legătură cu negocierile în problema furnizării gazelor de către Federația Rusă.
„Vladislav Kulminski nu a oferit informații care să ne convingă că demisia sa e dictată de cauze personale. Ca să înlăture orice motiv de speculație, el trebuia să dea niște detalii. Altfel, ar trebui să credem că plecarea sa este legată de fireasca diferență între teorie și practică - una e să scrii manuale și alta e să predai, una e să fii consilier și alta e să fii ministru. Apropos, el mai rămâne membru al Consiliului Suprem de Securitate?”, se întreabă Nicolae Negru.
Fiindcă demisia are loc imediat după încheierea negocierilor cu Rusia în problema furnizării gazelor, Nicolae Negru spune că gândul îl duce, în mod firesc, la supoziția că vicepremierul Kulminski ar putea fi „o victimă colaterală a confruntării dintre Moscova și Chișinău”.
„Ca șef de delegație, el a avut de suportat pretențiile politice ale Moscovei, pe de o parte, și, pe de cealaltă parte, principialitatea Maiei Sandu de a nu discuta problema transnistreană în procesul negocierilor pentru gaze. Nu exclud ca Vladislav Kulminski să se fi simțit limitat în acțiunile sale și a hotărât să părăsească postul”.
De asemenea, un alt factor ar fi și insinuările și chiar acuzațiile din spațiul public că ar fi neloial statului R. Moldova.
„Într-un timp, el s-a văzut nevoit să le răspundă defăimătorilor. Posibil să fi ajuns cuțitul la os sau să-și fi dat seama că, orice ar întreprinde în problema transnistreană, va fi suspectat și acuzat de trădare. De aceea, a hotărât să cedeze funcția sa cuiva care deține „dreptul” de a trăda, de a face concesii în favoarea Rusiei. Unui Dodon, de exemplu. Sunt, repet, ipoteze, speculații suscitate de deficitul de informație. O persoană publică ar trebui să comunice cu cetățenii în așa fel încât să lase cât mai puțin spațiu pentru interpretări”, a conchis Nicolae Negru.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md