Nicolae Negru, despre decizia R. Moldova de a părăsi AI CSI: „Era logic să se anunțe despărțirea pe 24 februarie 2022. Putem să ne așteptăm la o RADICALIZARE a coloanei a cincea, a separatiștilor de la Tiraspol și Comrat, a lui Dodon, Șor, Platon...”
R. Moldova trebuia să părăsească Comunitatea Statelor Independente (CSI), structură controlată de Federația Rusă, pe 24 februarie 2022, atunci când trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina. Totuși, autoritățile de la Chișinău au făcut bine că s-au asigurat mai întâi că R. Moldova nu mai este dependentă de „Gazprom”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, în contextul anunțului făcut astăzi de spicherul Igor Grosu despre despărțirea R. Moldova de CSI.
„Sigur, era logic să se anunțe despărțirea de CSI, de Rusia de fapt, în ziua de 24 februarie 2022. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Intrăm într-o nouă etapă a istoriei R. Moldova și a fost nevoie de o anumită pregătire, existau probleme grave care au fost rezolvate pe parcurs. Mă refer, în primul rând, la dependența de „Gazprom”. A fost necesar să ne asigurăm că nu vom îngheța iarna și nu vom sta în întuneric. Cu ajutorul Uniunii Europene, al României în primul rând, cu ajutorul SUA, Germaniei, Franței am îndepărtat această grea încercare pentru cetățenii noștri”, a precizat Nicolae Negru.
Editorialistul nostru s-a referit și la consecințele deciziei de părăsire a CSI.
„Ce ne așteaptă? Piața rusă a fost deja închisă pentru produsele moldovenești… Moscova ar mai putea să o închidă încă o dată, să mai pună niște piedici comerțului, să aplice niște sancțiuni, dar ponderea relațiilor noastre comerciale nu mai este cea de până la semnarea Acordului de asociere cu UE și, prin urmare, impactul supărării ruse va fi mai ușor de suportat. Și serviciile speciale ale Rusia ne „acordă” deja suficientă atenție, ar putea doar intensifica acțiunile de destabilizare și de înlăturare a actualei guvernări. Ne putem aștepta la o radicalizare a coloanei a cincea, a partidelor proruse, a separatiștilor de la Tiraspol și Comrat, a lui Dodon, Șor, Platon... Și în acest caz vom avea nevoie de ajutorul partenerilor occidentali, al României, dar și al Ucrainei, care ni se acordă deja. Acest anunț al președintelui Parlamentului trebuie privit în contextul schimbărilor geopolitice care se întrevăd în legătură cu războiul de refacere a URSS, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a punctat Nicolae Negru.
De asemenea, editorialistul Ziarului NAȚIONAL a vorbit și despre „nemulțumirile” socialiștilor și Partidului „Șor” în legătură cu ruptura de CSI.
„Demagogie, nu a fost organizat referendum de intrare a R. Moldova în CSI, de ce s-ar organiza la ieșire? CSI nu mai există, nu funcționează, dacă Rusia a atacat Ucraina, ea poate ataca și R. Moldova. Trebuie să așteptăm până tancurile ruse trec Nistrul, ca să inițiem despărțirea de CSI? Apoi, ieșirea din CSI nu înseamnă ruperea relațiilor economice, acestea pot fi menținute cu statele CSI prin relații bilaterale”, a adăugat Nicolae Negru.
Sursa citată nu crede că Rusia ar putea impune regimul de vize cu R. Moldova, după ce Chișinăul se va despărți de CSI.
„Rusii pot impune orice, inclusiv regimul de vize, dar dacă nu l-au impus ucrainenilor, de l-ar impune nouă? Aceasta ar fi în detrimentul rușilor, în primul rând. Regimul de vize îl vor resimți și militarii ruși din Transnistria, și polittehnologii, și jurnaliștii, și politicienii ruși...”, a conchis Nicolae Negru.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”