Nicolae Negru, despre ARESTUL ex-deputaților comuniști: „De ce au început cu acest grup? De ce nu cu Dodon, Greceanîi, care au ieșit din PCRM? Nu putem avea nici acum siguranța că nu asistăm la o justiție selectivă”
„Sigur, trebuie salutată orice acțiune de exercitare a legii, de scoatere la lumină a celor care s-au îmbogățit pe căi ilicite, care nu-și pot justifica cheltuielile în raport cu veniturile pe care le declară. Să sperăm că acest lucru nu se face pentru „spectacol”, pentru a se demonstra că procurorii s-au „reformat”, că procuratura de azi nu e ca cea de ieri”.
Punctul de vedere a fost formulat de editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, în contextul descinderilor de astăzi ale procurorilor și ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS) la domiciliile a 13 foști deputați comuniști, cercetați îmbogățire ilicită într-un dosar privind coruperea parlamentarilor.
Potrivit lui Negru, ca să înțelegem mai bine ce se întâmplă, procurorii ar trebui să fie mai transparenți, să comunice cu societatea.
„De ce au început cu acest grup de deputați? De ce nu cu Dodon, Greceanîi, care au ieșit din PCRM în 2012, pentru a vota alegerea președintelui, evitându-se astfel alegerile parlamentare anticipate, favorabile PCRM? În 2013, s-a scindat Partidul Liberal în două tabere, una pronunțându-se pentru participarea la guvernare, iar cealaltă - împotriva participării la guvernare. Cine dintre foștii deputați liberali ar trebui tras la răspundere în acest caz? O soartă similară a avut și Partidul Liberal Democrat din Moldova în 2015 și 2016 (aproape toată fracțiunea s-a alăturat Partidului Democrat sau Partidului Popular European al lui Iurie Leancă n.r.).
Cum explică procuratura că sunt vizați tocmai 13 deputați dintr-un fost grup parlamentar? E vorba cumva de responsabilitate colectivă? Nu prevede Constituția noastră că fiecare răspunde pentru faptele sale, nu ale colectivului din care face parte? Și de ce a fost nevoie de reținerea a cinci foști deputați. În acești 7 ani, ei nu au fost capabili să șteargă urmele?
Lipsa de încredere în procurori și judecători își spune și acum cuvântul. Din păcate, nu putem avea nici acum siguranța că nu asistăm la o justiție selectivă, că procurorii nu au mers să efectueze aceste percheziții și rețineri pentru a plăcea puterii. Chiar dacă această putere nu este „oligarhică”, ci democratică, proeuropeană și le cere să respecte litera și spiritul legii”, a punctat Nicolae Negru.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”