Nicolae Negru // Democrația urâtă și dictatura frumoasă
Semne diacritice
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială în SUA, într-un context electoral nefavorabil pentru el și Partidul Democrat, existând riscul revenirii la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump. „Cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag”, a scris laconic actualul președinte american. Decizia nu i s-a dat ușor, a fost luată, trebuie să recunoaștem, sub o permanentă presiune a reprezentanților democrați din Congresul SUA, a donatorilor și simpatizanților care urmăreau alarmați sondajele de opinii și reacțiile americanilor la gafele președintelui lor.
Un asemenea deznodământ poate fi interpretat nu tocmai pozitiv de o parte din cetățenii noștri care tânjesc după sistemul gerontocratic din URSS și admiră regimul pseudodemocratic, dictatorial, construit de Putin în Rusia de azi. Pentru admiratorii conștienți sau inconștienți ai lui Stalin și Putin, retragerea lui Biden poate apărea ca un semn de lipsă de „ordine”, ca un indiciu de vulnerabilitate a sistemului politic american, de neimaginat în cultura politică din Rusia.
În realitate, e tocmai invers. Că Putin nu poate fi scos din joc, ca Biden, este în defavoarea nu în avantajul Rusiei. Dacă în Rusia existau și funcționau mecanismele democratice puse în mișcare în SUA, posibil nu se ajungea la invadarea Ucrainei de trupele ruse, la declanșarea celui mai mare și mai distrugător război de pe continentul european din ultimii 80 de ani.
Faptul că niciun membru al Consiliului Suprem de Securitate al Federației Ruse, niciun deputat și niciun senator din Parlamentul rus nu s-a opus și nu se opun în continuare ideilor bolnave, planurilor agresive ale lui Putin, acțiunilor fratricide, genocidului ucrainean demonstrează vulnerabilitatea esențială a Rusiei, nu a SUA. Cu siguranță, au existat în anturajul și în partidul lui Putin persoane care gândeau altfel, care anticipau dezastrul de azi, dar nu au îndrăznit să spună nu.
Și așa-zisele alegeri prezidențiale din Rusia, în care Putin ar fi obținut peste 84 la sută din voturi, sunt un exemplu de lipsă completă de democrație, de simulare a acesteia la o scară națională, perpetuând nenorocirile poporului rus, trimis carne de tun pe frontul ucrainean, să moară pentru niște idei anacronice, din Evul Mediu.
Da, democrația pare uneori certăreață, dizgrațioasă, neelegantă, urâtă, în schimb e sănătoasă, în timp ce regimurile dictatoriale arată sobru, solemn, frumos, ca un Mausoleu, dar ascund crime, putreziciune și moarte.
Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, după publicarea Pachetului de extindere a UE: „R. Moldova a avansat la toate capitolele și este pe calea cea bună în drumul său spre aderarea la UE”
VIDEO // Mai mulți lideri ai „organizației criminale Șor” au fost reținuți în dosarul privind coruperea electorală: Oamenii legii au inițiat procedurile de confiscare a mijloacelor de transport și altor bunuri de lux care aparțin suspecților
DOC // Raportul de extindere a UE: Comisia Europeană „așteaptă cu interes” deschiderea negocierilor cu R. Moldova pe capitole, „cât mai curând posibil în 2025”. „Extinderea UE va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”