01:41:36 17.01.2025
Stiri

De ce râde Băsescu de Ghimpu și de ce se teme Ghimpu să pronunțe numele lui Plahotniuc

Opinii 29.05.2017 09:00 Vizualizări12762 Autor: Nicolae Negru
De ce râde Băsescu de Ghimpu și de ce se teme Ghimpu să pronunțe numele lui Plahotniuc

Semne diacritice

Mihai Ghimpu pare mai derutat, mai incoerent și mai fals ca niciodată. Doar disperarea și remușcările par autentice, ale unui fotbalist care a bătut gol în propria poartă într-un meci decisiv. Deși nu are dubii că primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, este victima unei răzbunări politice, liderul PL evită să dea nume. Întrebat direct dacă Plahotniuc este cel care „coordonează” procurorii anticorupție în acest caz, Ghimpu s-a bâlbâit ca un elev prins cu temele nefăcute: „Nu pot să spun nici da, nici nu, fiindcă nu am probe. … Cine dă comandă nu pot să vă spun, sunt mai mulți…”.

Strâns cu ușa logicii, el apelează la „mâna” salvatoare a Moscovei - „Este o decizie luată la Moscova să fie atacat din ce în ce mai dur PL”, - și nu ezită să dea orice nume în afară de Plahotniuc. „Și Dodon, și Șalaru stau în spatele arestării lui Chirtoacă”, afirmă el categoric, dar fuge din nou de răspuns, când logica sugerează că în spatele arestării ar mai trebui să fie cineva: „Nu l-am văzut (pe Plahotniuc) cu cuțitul în mână, dar cum să spun, îi cel mai puternic partid la guvernare, chestii…, eu nu pot să exclud asta, dar probe încă nu am”.

Dacă nu are probe, de ce a luat decizia să retragă partidul de la guvernare? Acțiunile sale sunt în vădită contradicție cu ceea ce spune. De ce rupe alianța cu PD, dacă în spatele arestării lui Chirtoacă stau Dodon și Șalaru? Ieșirea PL de la guvernare nu face decât să bucure Moscova și pe Dodonul ei. Demisia miniștrilor Corina Fusu și Valeriu Munteanu va fi un cadou nesperat pentru președintele socialist, cum a fost și eliminarea lui Anatol Șalaru.

Supărându-se, trântind ușa guvernării, Ghimpu crede că-l va speria pe Plahotniuc și acesta va ordona procurorilor să-l lase în pace pe Chirtoacă. În cazul acesta, de ce a votat fracțiunea liberalilor pentru reforma procuraturii, dacă nu s-a schimbat nimic în cadrul ei, dacă ea continuă să execute comenzi politice și arestează în funcție de apartenența politică? Astfel, PL se pune într-o lumină proastă, ridicolă, de partid folosit, second-hand, iar însuși Ghimpu, care își tot umflă mușchii ego-ului, își afișează meritele din trecutul revoluționar, arată stupid și manipulabil.

Retragerea în opoziție nu salvează PL de moarte „definitivă”, ci, dimpotrivă, îi grăbește „obștescul sfârșit”. PL poate concura cu PD pentru voturile celor circa 20 la sută din alegători care consideră, conform recentului sondaj efectuat de Lake Research Parteners și IMAS, că Republica Moldova se mișcă într-o direcție corectă, dar nu rezistă competiției cu PAS și PPDA pentru marea majoritate a alegătorilor care consideră că ne mișcăm într-o direcție greșită.

PL e aproape un cadavru politic și-l poate salva doar o minune. Plătește nu pentru coaliția cu PD, ci pentru că nu s-a deosebit cu mult de PD. E adevărat, Ghimpu a luptat împotriva lui Filat, l-a „demascat” în permanență în fața jurnaliștilor, declarativ, fără probe, și numai pe Filat, nu și pe altcineva, nu și în fața procurorilor. Nici când s-a aflat la guvernare, în cadrul AIE, nici în opoziție, după 2013, el nu a făcut nimic pentru a asigura funcționarea independentă a Procuraturii Generale și a CNA, care să oprească furturile din sistemul bancar și concesionarea Aeroportului Chișinău (despre care nu se mai pomenește în ultima vreme). „Sinceritatea” sa a fost duplicitară, „principialitatea” - selectivă, acțiunile, discursurile – incoerente.

Și-a sufocat nepotul cu „grijă” egoistă, în loc să-i cedeze funcția de președinte al partidului, care i se cuvenea lui Dorin Chirtoacă, fiindcă el a scos de fapt PL din mocirlă, era mai bine pregătit decât unchiul său pentru activitatea politică și ar fi fost un politician mai bun decât a fost primar. Pentru că Ghimpu s-a cramponat de postul de președinte de partid, cu prețul unității sale, și a supralicitat la maximum, dincolo de linia decenței, „capacitățile” manageriale ale lui Dorin Chirtoacă, în societate s-a creat o „saturație politică” (Dan Dungaciu) față de ambii, unchi și nepot, care afectează până și mediul unionist.

Pe de altă parte, nici ministrul Transportului Iurie Chirinciuc și, cu atât mai mult, primarul capitalei Dorin Chirtoacă nu erau arestați dacă exista pericolul ca retragerea liberalilor să provoace alegeri anticipate. Reacția PD la plecarea PL este de o calmitate sfidătoare soră cu aroganța. Plahotniuc nici măcar nu s-a obosit să discute cu Ghimpu acest subiect și nici nu a convocat ședința partidului său. „Coaliția majoritară este pe deplin funcțională în continuare, iar Guvernul are toată susținerea politică pentru a continua implementarea reformelor și a programului de guvernare asumat”, se spune, lăudăros, în comunicatul democraților. Este evident că liderul PD a anticipat reacția lui Ghimpu, pregătindu-se din timp, și poate chiar și-a dorit-o. Dar crede el că eliminarea PL e benefică pentru guvernare?

DNA a trecut Prutul! - râse Traian Băsescu, solicitat să comenteze arestarea lui Dorin Chirtoacă. Pare o glumă, o replică la „mâna Moscovei” a liberalilor, dar e o glumă simptomatică, sugerând că la București lucrurile nu se văd atât de dramatic precum le vede Mihai Ghimpu. „Saturația” o fi trecut Prutul?

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md