Nicolae Negru // Cum să tăiem elanul rău al Rusiei și al tâlharului Ilan Șor
Semne diacritice
E amuzant, până la un punct, la ce „acrobații” manipulative recurg agenții sau idioții utili ai Rusiei, pentru a-i face pe cât mai mulți alegători să nu meargă la referendum sau să răspundă „Nu” la întrebarea din buletin.
În timp ce unioniștilor li se spune că referendumul e îndreptat împotriva Unirii, că ni se atribuie o identitate europeană, ignorându-se cea românească, stataliștii sunt speriați că scopul adevărat al referendumului este reunirea Republicii Moldova cu România printr-un decret al Maiei Sandu, că statalitatea moldavă va fi sacrificată prin contopirea cu „statul vecin”.
Cum e posibil ca referendumul să aibă două efecte ce se contrazic: respingerea identității românești și, în același timp, reunirea cu românii de dincolo de Prut? Lipsa logicii este compensată cu un surplus de ură împotriva Maiei Sandu. Dacă s-ar organiza o discuție între aceste două categorii de propagandiști ruși – „unioniști convinși” și „stataliști convinși”, ei ar putea descoperi că primesc indicații din același departament al FSB, a cărui preocupare e să nu admită în niciun caz ca cetățenii moldoveni să spună deschis că preferă Uniunea Europeană pașnică, tolerantă, democratică, nu Rusia imperială, agresivă, vărsătoare de sânge.
În realitate, referendumul din 20 octombrie ar trebui să convină și unioniștilor adevărați și stataliștilor adevărați. Căci un rezultat pozitiv ar însemna o ieșire din sfera de influență a Rusiei și obținerea unei suveranități reale. Ne-am apropia mult de România (de aceea referendumul are susținerea deplină a autorităților române) și, în același timp, instituțiile statului s-ar consolida, ar deveni mai eficiente, ar funcționa optim. După proclamarea independenței la 27 august 1991, este al doilea cel mai important pas în scurta noastră istorie. În 1991, am obținut o independență formală, declarativă, rămânând de facto vasalii Rusiei, acum avem șansa să punem punct vasalității și să hotărâm noi înșine ce facem mai departe.
Prin referendumul de duminică, noi vom confirma independența din 1991. Cei care se pronunță din varii motive împotriva referendumului sunt și împotriva independenței noastre din 1991. Numai că atunci nu au fost întrebați. Acum ei „așteaptă” să vină sângerosul Putin. „Ai noștri sunt aproape”, gândesc, iar unii o spun deschis, cum a făcut-o Dodon la Comrat.
Ziarul NAȚIONAL va participa la alegerile prezidențiale și la referendum. În numerele trecute, am argumentat de ce vom vota candidatul cu cel mai mare potențial - Maia Sandu - și vom răspunde „DA” la întrebarea dacă suntem de acord ca obiectivul integrării europene să fie inclus în textul Constituției. Vă invităm, stimați cititori, să procedați la fel, dacă vă pasă de viitorul copiilor noștri, dacă sunteți pentru pace și înțelegere, dacă credeți că Rusia trebuie să fie înfrântă în războiul din Ucraina și în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova.
Pragul de participare la referendum e de 33 la sută, nu 50 la sută plus unu, cum încearcă să vă inducă în eroare oamenii Moscovei, pentru a vă descuraja. Curtea Constituțională a stabilit că integrarea europeană nu aduce atingere caracterului suveran și independent al statului nostru. Chiar dacă statele membre deleagă către UE unele din atribuțiile sale, același lucru se întâmplă și în CSI. Cu toate acestea, nimeni nu pune problema aplicării articolului 142 din Constituție, ca în cazul UE.
Există șansa ca alegerile să se încheie în primul tur, ca să tăiem elanul rău, diversionist, destabilizator, destructiv al Rusiei și al sculei sale, tâlharul Ilan Șor, împotriva Republicii Moldova? Sondajele arată că există! Pentru aceasta trebuie să gândim rațional, să nu ne lăsăm dominați de reflexe și supărări (mă adresez unor politicieni „suferinzi” care au ales să boicoteze alegerile prezidențiale), să mergem într-un număr cât mai mare la secțiile de votare și să votăm candidata asupra căreia își revarsă ura toți corupții, mafioții, oligarhii fugari și putiniștii de pretutindeni, dar o apreciază majoritatea cetățenilor noștri: Maia Sandu.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski