Nicolae Negru // Corabia cu căpitani
Semne diactirice
Alegerile din Hâncești au confirmat ceea ce se știa deja: că prezența scăzută îi avantajează pe socialiști, ai căror alegători sunt mai disciplinați și mai puțin pretențioși față de candidații care li se propun. Gațcan a fost avantajat și de eliminarea din competiție a reprezentantului Partidului „Șor”, eliminare în care s-a simțit o puternică influență a lui Dodon ca înlocuitor al lui Plahotniuc.
Atrăgând votanții lui Șor, candidatul socialiștilor a obținut cu 1 866 voturi mai mult (38,4%), decât la alegerile din 24 februarie 2019, deși prezența la vot a scăzut de la 41,9% la 23,33%. De unde rezultă că nu s-au prezentat la alegeri doar votanții proeuropeni. S-au speriat de coronavirus, i-a dezgustat ciondăneala dintre PAS și PPDA? Lista PSRM adunase doar 15,95% din voturi la alegerile din 2019 în circumscripția din Hâncești.
Sondajele nu sunt de neglijat, Maia Sandu și-a confirmat ratingul, dovedindu-se a fi o locomotivă mai puternică decât Andrei Năstase și Octavian Țîcu luați împreună. E adevărat că și Olesea Stamate e un orator mai bun decât Grigore Cobzac, care nu a strălucit în dezbateri, mai și bâlbâindu-se atunci când a încercat să explice de ce a candidat, după ce refuzase să candideze pentru PAS.
Dacă partidele proeuropene mergeau cu un singur candidat, câștigau un mandat important din punct de vedere simbolic. PAS are o poziție puternică, dar insuficient de puternică pentru a învinge de unul singur. Din păcate, rezultatul alegerilor poate adânci discordia dintre PAS și PPDA, ceea ce nu ar fi bine în perspectiva alegerilor prezidențiale. O corabie cu mulți căpitani riscă, după cum s-a văzut
PD e în pierdere semnificativă, dacă ținem cont că mandatul precedent i-a aparținut. Dorin Chirtoacă s-a făcut de râs, tot spunând că se va retrage fără a se retrage. Declarația post-factum de nerecunoaștere a alegerilor, în condițiile unui rezultat rușinos, e rușinoasă. Deși nelipsit de calități, Chirtoacă se agită excesiv, se comportă băiețește și MPU arată ca o corabie de căpitani, fără matrozi.
xxxx
S-a aflat săptămâna trecută de
Să fie dependent Pavel Filip și alți deputați de Dodon, așa cum se vorbește? Modul de împărțire a turtei guvernamentale pare o probă indirectă în acest sens. Dodon mai spune că și „politica externă echilibrată” prorusească, pe care a promovat-o până acum, va continua, ceea ce înseamnă că și funcția de ministru de Externe le va aparține socialiștilor, chiar dacă formal o va ocupa un democrat. De altfel, dinspre PD nu a venit deocamdată niciun semnal că nu ar agrea numirea unui reprezentant al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică, deși Parlamentul nu a ratificat vreun document care ar confirma că Republica Moldova ar deține acolo statut de observator, după cum pretinde Dodon.
Ca și alianța dintre ACUM și PSRM, alianța PSRM-PD are un iz trădător și Pavel Filip va da seama pentru aceasta.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi