Nicolae Negru consideră CORECTĂ decizia președintelui: „Este împotriva spiritului Constituției, a declarației privind CAPTURAREA statului ca Maia Sandu să propună un candidat, în spatele căruia e „kuliokarul” Dodon și fugarii Șor și Plahotniuc”
Președintele Maia Sandu are tot dreptul să ceară Curții Constituționale constatarea circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului, după eșuarea celor două tentative de a învesti un guvern timp de trei luni.
„Cred că e o decizie corectă, justificată, logică: este imposibil, împotriva spiritului Constituției, a declarației Parlamentului privind capturarea statului și procesului de dezoligarhizare a Republicii Moldova ca Maia Sandu să numească un candidat în spatele căruia se văd urechile kuliokarului Dodon, ale fugarilor Șor și Plahotniuc, principalii eroi ai furtului miliardului. Ar fi o sinucidere politică pentru Maia Sandu, care a promis să lupte cu corupția, cu mafia, dacă acceptă un candidat al mafiei”, a comentat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, după ce Maia Sandu a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională (CC), solicitându-le magistraților să spună dacă există circumstanțe pentru dizolvarea actualului Parlament.
Potrivit lui Nicolae Negru, actuala „majoritate parlamentară” nu ar avea ca obiectiv să învestească un guvern pentru a face față pandemiei și crizei economice.
„Această majoritate parlamentară și-a consumat șansa de a învesti un guvern, refuzând să voteze pentru echipa propusă de Igor Grosu. Asta înseamnă că alianța tricefală nu este interesată de stabilitate, de bunăstarea cetățenilor, de formarea unui guvern cu puteri depline, ci nu dorește să cedeze controlul asupra Executivului, vrea să rămână cu orice preț la butoanele administrative”, explică Negru.
Analistul politic se așteaptă ca judecătorii CC să-i de câștig de cauză Maiei Sandu.
„E de presupus că magistrații CC îi vor da câștig de cauză Maiei Sandu, constatând că sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Alegerile anticipate sunt singura cale de stopa agonia statului Republica Moldova. Doar că, înainte de emiterea decretului de dizolvare a Legislativului, Maia Sandu trebuie să se asigure că CEC dispune de suma necesară – 120 de milioane de lei – pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Controlând Executivul, alianța Dodon-Șor-Plahotniuc ar putea bune bețe în roate, sabota desfășurarea alegerilor și lupta cu pandemia. Iată de ce, cum spuneam mai înainte, era nevoie de un guvern de tranziție, anticriză, autonom, care să nu execute indicațiile triumviratului mafiot.
În conjunctura politică actuală, singura pârghie de care mai dispune Maia Sandu sunt cetățenii. Însă recursul la proteste în masă pe timp de pandemie prezintă mari riscuri. Și desfășurarea alegerilor va depinde de evoluția pandemică. Deoarece s-a ajuns în acest punct, ar fi de dorit ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai devreme, la începutul lui iunie”, a conchis editorialistul Ziarului NAȚIONAL.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”