Nicolae Negru comentează neînțelegerile dintre partidele de opoziție de dreapta în perspectiva alegerilor parlamentare: „În unele circumscripții, acțiunile coordonatoare trebuie să includă și PD”
Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că Maia Sandu și Andrei Năstase ar proceda, formal, corect atunci când nu acceptă Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în viitorul bloc electoral, dar spune că lucrurile s-ar putea schimba, dacă cele trei formațiuni se vor uni. În același timp, editorialistul nostru crede că și Mihai Ghimpu ar avea dreptate când le propune PAS, PPDA și PLDM să-și unească eforturile cu PL în circumscripții. Mai mult, analistul crede că în unele circumscripții, unde candidații socialiștilor pornesc cu prima șansă, ar trebui de colaborat și cu PD.
„Formal, Maia Sandu și Andrei Năstase procedează corect, pentru că „brandurile” PLDM și PL nu le vor aduce multe voturi și ar putea să-i îndepărteze pe unii alegători. Cele câteva procente pe care ar putea să le obțină împreună PLDM și PL, conform sondajelor de azi, se vor repartiza egal între formațiunile care vor trece pragul de 6%. Prin urmare, le va reveni și PAS cu PPDA câte ceva. Sondajele de mâine, după constituirea blocului, ar putea arăta altceva”, spune Nicolae Negru.
Citește și: Ghimpu, NERVOS pe „filtrul Maiei Sandu”: „Prin această STRUNGĂ să-i treacă pe ai ei”
Nicolae Negru rămâne, totuși, la părerea că, separat, PAS și PPDA ar aduna mai multe voturi, decât în bloc: „Astfel, unii alegători (în cazul constituirii blocului dintre cele două partide n.r.) ar putea să migreze către alte partide și PL s-ar putea afla printre ele”.
În opinia lui Nicolae Negru, dacă e să privim lucrurile în esență, situația PL și PLDM e diferită, radical diferită.
„În 2016, acceptând să participe la guvernare cu PD, PL a procedat corect. Astfel s-au evitat alegerile anticipate și victoria socialiștilor, care ar fi fost dezastruoasă pe plan simbolic cel puțin. Dar simbolurile contează în politică, uneori mai mult decât faptele propriu-zise. Ghimpu nu a trădat atunci pe nimeni, decât pe Filat și pe… Țopi, care așteptau și așteaptă cu sufletul la gură înlăturarea lui Plahotniuc de la putere. Ei pot fi, omenește, înțeleși, dar demonizarea lui Ghimpu de către Jurnal TV și liderii Platformei „DA” a fost nedreaptă, a fost un act de răzbunare perfidă, ticăloasă, ghidat din umbră de nașul lui Năstase.
Însă lupta politica rareori e dreaptă, și Ghimpu nu este ușă de biserică în acest sens. Posibil, el evita momentul anului 2016, dacă anterior se alia cu PLDM, nu cu PD împotriva PLDM. Nu declara Ghimpu, după demisia lui Valeriu Streleț, că funcția de prim-ministru îi aparține PD-ului, care „achiziționase” niște deputați, în timp ce numărul deputaților PLDM s-a redus? De ce nu l-a deranjat modul cum s-a mărit fracțiunea PD, decât după ce a pătimit și PL?”, se întreabă editorialistul nostru.
Chiar și așa, spune Negru, Mihai Ghimpu are dreptate când cheamă partidele de dreapta la dialog și le propune selectarea candidaților în circumscripțiile uninominale. „Partidele proeuropene și unioniste trebuie să-și coordoneze acțiunile. Ba mai mult, în unele circumscripții uninominale, unde socialiștii pornesc cu prima șansă, acțiunile coordonatoare trebuie să includă și PD”, a conchis sursa citată.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”