Nicolae Negru // CEC are probleme cu vederea, dar nu e oarbă cu totul
Semne diacritice
Nu ne mai miră că Dodon s-a situat din nou deasupra legii, amenințându-l pe Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, cu demisia, pentru că ministrul a îndrăznit să observe că nici măcar președintele nu are dreptul să apară în fața elevilor fără mască de protecție. „Dacă aș dori, atunci mâine ar fi demis”, s-a lăudat Dodon plin de sine, ca un baron de provincie.
Căzând mai apoi de acord, în aparență, cu decizia lui Șarov de a le interzice politicienilor intrarea în școli, inclusiv WC-uri, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, Dodon în realitate scuipă pe această interdicție. „În calitate de președinte, până a fi înregistrat în cursa electorală, eu pot să am întrevederi la inițiativa directorului. Ieri am avut întâlnire la liceul din orașul Leova. Am discutat cu profesorii mai multe subiecte de interes pentru ei, nu a fost legat de electorală.
Ce coincidență! Exact acum, în perioada electorală, directorilor de școli li s-a trezit interesul pentru o discuție „pe mai multe subiecte” cu președintele care nu are în atribuțiile sale „problemele din sectorul educațional”! Dacă aceasta nu e acțiune politică și electorală, atunci ce este?
Întâlnindu-se, în aceeași zi, pe 18 septembrie, cu Ambasadorul SUA Derek J.Hogan, Dodon și-a „reiterat intenția de a participa la procesul electoral fără utilizarea resurselor administrative”. Cineva dintre candidați ar trebui să-i atragă atenția Comisiei Electorale Centrale asupra acestui „șiretlic” al liderului PSRM de a face campanie electorală în școli, profitând de funcția sa. Din păcate, însă, e puțin probabil că CEC va întreprinde ceva pentru a-l opri.
În această săptămână și-a dat arama pe față și Comisia Electorală Centrală, acționând, ca și Guvernul, în interesul electoral al lui Dodon. Primul semnal al angajării CEC e circulara prin care le interzice partidelor să finanțeze campaniile electorale ale candidaților săi pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Partidele pot contribui ca persoane juridice doar în limita a 12 salarii medii pe economie. Este o interpretare tendențioasă, abuzivă și contrară spiritului legii, spun juriștii într-un glas.
Astfel, formațiunile care au acumulat bani pentru prezidențiale se pomenesc că nu-i pot folosi. Numai Dodon pe care îl ajută financiar părinții și entități necunoscute de prin Bahamas va putea aduna suma necesară pentru publicitate și alte cheltuieli electorale, ceilalți candidați (poate cu excepția lui Usatîi) vor fi nevoiți să se descurce cu propriile mijloace, care nu le pot egala pe ale lui Dodon, decât doar dacă iau legătura cu Plahotniuc sau alți oligarhi mai modești, dar nu mai puțin bogați. Și, bineînțeles, vor trebui să fenteze legea.
Și „generozitatea” cu care CEC a acceptat propunerea Ambasadorului socialist de
Cum se întâmplă că acțiunile discutabile ale CEC sunt doar în folosul lui Dodon, nu și al altor candidați? E o situație ca în bancul cu berarul care, fiind întrebat de ce nu umple cum se cuvine halbele, a răspuns că nu vede bine. Și de ce nu se întâmplă să umpleți peste margini? – se interesă clientul. „Păi, nu sunt orb cu totul!” – se ofensă berarul. În mod analogic, am putea spune că CEC nu vede bine, pentru a proceda corect, în spiritul legii, dar nu e oarbă cu totul ca să favorizeze și pe altcineva decât pe Dodon.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”