Ce trebuie să știe Dodon, înainte de a-l invita pe Iohannis la Chișinău
Semne diacritice
Se discută aprins, după recepția dată de Ambasadorul României
Trebuie să recunoaștem că unele semne de schimbare de atitudine au apărut mai demult, însoțite de retorica politicii externe „echilibrate” față de Vest și Est, evoluând (atitudinea) de la agresivă spre rece, apoi împăciuitoare (după instaurarea Guvernului Maiei Sandu) și, în sfârșit, ajungându-se la declarația că „românii sunt frații noștri”. La recepția de vineri, Dodon i-a felicitat pe românii de peste Prut, dar nu și pe cei din Republica Moldova, ceea ce înseamnă că mai are până va recunoaște și va accepta adevărul întreg, însă, oricum, cameleonismul său a atins cote surprinzătoare.
Este clar pentru toată lumea ce îl animă în acest viraj retoric, nimeni nu pune preț pe sinceritatea lui preelectorală și nici nu e obligatoriu să fii sincer în politică, dar o anumită consecvență, bun-simț, un anumit grad de decență sunt necesare totuși, pentru a-ți asigura un minim respect, care să-ți permită exercitarea adecvată a funcției obținute în competiția electorală.
Privind lucrurile din acest unghi de vedere, cam târziu s-a gândit Dodon să treacă la „politica externă echilibrată”. După instalarea sa în scaunul de președinte al Republicii Moldova nu a fost echilibrat deloc. Dimpotrivă, a transformat Președinția într-un cuib antieuropean (a smuls drapelul UE de pe Reședința de stat), antiromânesc, în serviciul neo-imperialismului rus, nerecunoscând integritatea teritorială a Ucrainei, declarând că Crimeea aparține Rusiei, înconjurându-se cu rusofili, românofobi și ucrainofobi? Crede Dodon că acum promovează o politică „echilibrată”, numind
Preocupat să placă lui Putin, Dodon nu a avut grijă să-și asigure gradul cuvenit de respect în relațiile cu România și Ucraina, declarațiile lui antiromânești și antiucrainene au depășit limitele decenței – cât face numai regretul că Rusia nu a ocupat întreaga Moldovă, în 1812, sau episodul cu ruperea hărții României de un deputat socialist, aceasta vorbește despre atmosfera de românofobie creată în partidul „prezidențial”, - așa că dificultățile insurmontabile pe care le întâmpinăîn comunicarea cu Bucureștiul (și Kievul) sunt cât se poate de logice și previzibile. Cu o declarație de „frăție” nu „dregi busuiocul” și nici Steinmeier nu-l poate obliga pe Iohannis să se întâlnească cu Dodon, decât poate pe coridoarele unor instituții internaționale, cum s-a întâmplat
Politicienii de
Unele platforme online, inclusiv TikTok, ar putea fi BLOCATE în R. Moldova. Igor Grosu: „Suntem OBLIGAȚI să intervenim atunci când cineva instigă, cheamă la răsturnarea ordinii publice. Sunt instrumente folosite cinic de Rusia”
Ce a scris „Gazprom” despre întâlnirea lui Miller cu Parlicov: Nicio poză comună
Marea Britanie și Franța nu exclud să conducă un contingent militar european în Ucraina