Nicolae Negru // Apatia transnistreană și găgăuză
Semne diacritice
Vă mai amintiți, stimați cititori, cu câtă ardoare justițiară sărea Moscova să apere suveranitatea și independența Republicii Moldova de UE și SUA, admonestându-le că s-ar implica „fățiș” în afacerile noastre interne? Așa se vedeau lucrurile de pe zidul Kremlinului pentru cei îngrijorați de soarta electorală a lui Dodon și PSRM.
Adevărata atitudine față de suveranitatea și independența Republicii Moldova se vede însă din faptele, nu din vorbele autorităților ruse. Deși Chișinăul i-a cerut să se abțină, invocând probleme de securitate, Federația Rusă nu i-a luat răspunsul în serios, deschizând în Transnistria 27 de secții de votare pentru alegerile parlamentare (Duma de Stat), care au avut loc în perioada 17-19 septembrie.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat cu maximă diplomație, exprimându-și „regretul” cu o zi înainte de alegeri, după declarația principială a Kievului, care a avertizat că organizatorii alegerilor parlamentare pentru Duma Rusă de pe teritoriul Ucrainei, dar și participanții la aceste alegeri vor fi trași la răspundere.
Exact la fel, Moscova a ignorat răspunsul Chișinăului și în alegerile precedente, dar a te obișnui cu lipsa de respect față de propriul stat pe care pretinzi să îl reprezinți nu e cea mai bună cale de întărire a statalității.
Declarând mereu că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, Rusia tratează de facto regiunea separatistă ca stat independent. La 17 septembrie, chiar în prima zi de alegeri, Putin a citat Transnistria, alături de Letonia, Lituania, Estonia, Abhazia și Osetia de Sud, printre „republicile” pe ale căror teritorii se află cetățeni ruși eligibili pentru indemnizația legată de împlinirea a 80 de ani de la străpungerea blocadei Leningradului. Pe malul drept al Nistrului nu o fi locuind astfel de cetățeni?
În general, participarea cetățenilor ruși din Transistria la alegerile din Rusia nu constituie un subiect de interes pentru presa și politicienii de la Chișinău. În pofida faptului că au fost deschise cu cinci secții de vot mai mult decât în 2016, că alegerile au durat trei zile, numărul de alegători nu a crescut cu mult, 57,5 mii în 2021, comparativ cu 55,7 mii în 2016. Dacă îi dăm crezare lui Jirinovski că există 250 de mii de cetățeni ruși în Transnistria (presa noastră operează cu cifra de 220 de mii), prezența de 23% nu e un motiv de triumf.
La alegerile paralmentare anticipate din Republica Moldova, la 11 iulie 2021, au participat 29 de mii de alegători transnistreni cu cetățenie moldovenească. Luând în calcul faptul că ei au avut de parcurs distanțe destul de mari până la secțiile de votare și că polititicenilor, candidaților de la Chișinău nu li s-a permis campania electorală peste Nistru, diferența de participare nu e atât de semnificativă cum ar trebui să fie.
Transnistrenii nu par interesați prea tare de alegerile din Rusia (ca și de cele din Republica Moldova). Sau numărul cetățenilor ruși rămași în Transnistria e mult mai mic decât se spune, sau dragostea transnistrenilor față de Rusia, interesul pentru politica rusă e un mit creat de propaganda de la Tiraspol. De la referendumul din 2006, cu ale cărui date mai operează autoritățile separatiste, au trecut 15 ani și cei care s-au pronunțat atunci pentru intrarea în componența Rusiei au avut timp probabil să înțeleagă că au fost manipulați.
Tot ieri, printr-o coincidență simbolică, în Autonomia Găgăuză s-au desfășurat alegerile deputaților Adunării Populare. Conform datelor Comisiei Eelectorale Centrale locale, la secțiile de votare s-au prezentat 40,6% din alegători, nu cu mult mai mult decât la alegerile parlamentare din 11 iulie (37%), media generală în Republica Moldova fiind, conform datelor Comisiei Electorale Centrale centrale, de 48,41%. În mai multe circumscripții electorale din raionale Comrat și Vulcănești se vor organiza alegeri repetate, din cauza participării sub necesarele 33%. De ce sunt alegătorii din raioanele găgăuze mai apatici decât cei din raioanele vecine - iată încă o enigmă pentru politicienii de la Chișinău.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii