Nicolae Negru // Anul politic 2024, în câteva linii
Semne diacritice
Evenimentul anului
Referendumul din 20 octombrie a reprezentat marea confruntare geopolitică ce s-a dat pe teritoriul Republicii Moldova în 2024, cu imixtiunea nemijlocită a Federației Ruse, pentru care integrarea europeană a oricărui stat post-sovietic este inacceptabilă, căci îi complică realizarea visului de refacere a URSS. Rezultatul pozitiv, chiar dacă sub așteptările alimentate de sondajele de opinie, marchează o nouă etapă istorică în evoluția Republicii Moldova: în pofida declarațiilor Moscovei că guvernarea PAS nu ar reprezenta interesul cetățenilor, majoritatea alegătorilor au optat pentru desprinderea de Rusia imperială și construirea unui viitor comun cu celelalte state europene, inclusiv România.
Omul anului
Realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte a Republicii Moldova, în contextul obținerii statutului de candidat la aderare și începerii negocierilor cu UE, a confirmat preferința geopolitică a majorității cetățenilor exprimată în cadrul referendumului. Cele peste 55 la sută din voturi obținute în turul doi, în fața unui concurent sprijinit de partidele proruse (PSRM, partidele lui Șor ș.a.) demonstrează cu claritate că Moscova minte cu nerușinare, vorbind în numele cetățenilor moldoveni. Operația specială hibridă a Rusiei împotriva realegerii Maiei Sandu a suferit un eșec lamentabil, serviciile sale speciale, ce l-au avut drept vârf de lance pe tâlharul Ilan Șor, au fost umilite, iar rezultatul în sine al alegerilor prezidențiale poate fi considerat un al doilea, și cel mai adevărat, referendum proeuropean în Republica Moldova.
Eroii anului
Ca și în anii precedenți, începând cu 24 februarie 2022, eroii anului rămân a fi poporul și armata ucraineană, liderii ucraineni în frunte cu Volodimir Zelenski. „A doua armată a lumii” și-a găsit nașul! A repeta că, stăvilind din răsputeri hoardele rusești, ucrainenii ne apără și pe noi, îi apără de fapt pe toți europenii este un minim semn de uluire, de admirație: nimeni nu a crezut că ucrainenii vor putea rezista atâta timp! Da, ei au obosit, ei se simt epuizați, dar nu fug, ei se retrag ca iarba în fața unui deșert în expansiune. Nenorocul lor vine de la „trecutul comun” cu rușii, de la convingerea lui Putin că „ucrainenii și rușii sunt același popor”. Lumea așteaptă ca „omul de afaceri” Donald Trump să obțină o „pace justă” pentru poporul ucrainean.
Vulnerabilitatea anului
Alegerile prezidențiale din România, anulate de CCR înainte de cel de-al doilea tur, au demonstrat vulnerabilitatea românilor de pretutindeni în fața vorbelor goale, dar „sofisticate”, „patriotice”, în fața declarațiilor de dragoste răsunătoare, zornăitoare, lipsite de conținut, la adresa României, a poporului român și a credinței în Dumnezeu.
Disfuncția anului
Ratarea instituțiilor statului de a procura gaze naturale în lunile de primăvară și vară, când prețurile au scăzut, a indicat o disfuncție gravă în Guvernul Republicii Moldova.
Prosteala anului
Rusia a oprit furnizarea gazelor naturale pentru transnistreni, din cauza că „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, nu ar fi plătit o datorie de peste 700 de milioane de dolari ce s-a acumulat cu vreo zece ani în urmă. Auditul internațional a stabilit că de fapt datoria e de peste 8 milioane de dolari. Transnistrenii și liderii lor separatiști cu creierul înghețat nu se întreabă de ce Rusia le-a tăiat gazul abia acum din cauza că „statul vecin” nu-și plătește datoria de mai mulți ani? Și prin ce logică șantajul „Gazprom”-ului ar determina-o pe Maia Sandu să trimită armata națională pentru a recuceri teritoriul transnistrean? Care ar fi rostul? Să le furnizeze transnistrenilor gaze cu forța?
Dodonul anului
Dodonul anului este chiar Igor Dodon, liderul socialiștilor moldoveni, care visează că șantajul „Gazprom”-ului va provoca creșterea tarifelor la energia electrică și scumpiri în lanț, așa încât moldovenii revoltați vor ieși, în sfârșit, în stradă, și vor crea o situație revoluționară, ca Rusia să preia din nou controlul asupra Republicii Moldova. Pentru ce? Să atace Ucraina pe la spate.
Ministrul Energiei de la București, precizări despre livrările de energie către R. Moldova: ,,Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi"
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
RECOMANDĂRI // Filmele și serialele NOI pe care nu trebuie să le ratezi în luna ianuarie pe Netflix