Nicolae Negru // Alegerile din 20 octombrie sunt despre libertate
Semne diacritice
O altă idee lansată pentru deruta, amețirea electoratului unionist e că în actualele alegeri prezidențiale nu ar exista candidați ce merită votați și, prin urmare, nu ar avea rost să participăm la ele și la referendumul a cărei relevanță este pusă mereu la îndoială.
Singurul candidat cu vederi unioniste clar exprimate, înscris în cursă, Octavian Țîcu, nu le promite alegătorilor reunirea: reprezentând un grup de partide responsabile, el s-a angajat să consolideze forțele proeuropene și unioniste, subliniind „importanța unei cooperări strânse între partidele care susțin integrarea europeană și idealul Unirii cu România, pentru a forma o opoziție puternică față de forțele oligarhice și antieuropene”. E poziția unui politician adecvat.
Un alt pretext, și mai fals, de absenteism e că niciun candidat la funcția prezidențială nu ar corespunde criteriilor de selectare recomandate de Biserica Ortodoxă Română. Acest motiv de sabotare a alegerilor, și pe cele din Republica Moldova, dar și pe cele din România, l-a invocat ex-deputatul „frontist” (așa îi place lui să se prezinte) Ștefan Secăreanu, cel care l-a slujit și l-a votat până nu demult pe Iurie Roșca. Evident, după fuga acestuia, el nu poate identifica alți politicieni care și-ar iubi patria și ar apăra credința ca fostul său idol și patron spiritual. (Același Secăreanu amenința nu demult, folosind un limbaj mojicesc, că nu va merge la alegeri și referendum din cauza… mea, fiindcă aș fi scris, la comanda Maiei Sandu, crede el, un articol critic la adresa formațiunii politice conduse de Iurie Roșca. Obișnuit să scrie la comanda cuiva, Secăreanu nu-și poate imagina că alți jurnaliști procedează altfel.)
Cu excepția cazului când ideea boicotării alegerilor și referendumului se naște în capetele unor suferinzi de idioție, cine ar mai fi interesat să o promoveze? Cui i-ar conveni ca o bună parte din unioniști să nu meargă la secțiile de votare pe 20 octombrie? Cine are de câștigat în urma unui asmenea demers? România, unionismul? Nu, nu are cum. Doar Rusiei îi convine absenteismul cât mai masiv al electoratului proeuropean și unionist.
Să ne imaginăm că Moscova reușește să-i convingă pe cei circa 40 la sută din alegători, care își doresc reunirea Republicii Moldova cu România, să stea acasă. Un președinte prorus și un referendum eșuat ar însemna o breșă mare în zidul de apărare al Republicii Moldova, demoralizând și demobilizând forțele proeuropene și societatea în general. Încurajată de rezultat, Rusia va profita imediat, intensificându-și, amplificând atacurile și acțiunile de destabilizare pentru a-și asigura o victorie în viitoarele alegeri parlamentare. Fără unioniști, partidele proeuropene nu pot câștiga majoritatea. Iar de la pierderea alegerilor prezidențiale și parlamentare până la retragerea cererii de aderare la UE sau anularea Acordului de asociere cu UE, transformarea Republicii Moldova într-un alt Belarus e un singur pas.
Nu înțeleg Secăreanu și alți „frontiști” fals intransigenți acest lucru? Ba da. E imposibil să nu înțeleagă că strategia „totul sau nimic” nu funcționează în cazul nostru (de fapt, nu funcționează decât rareori), că ne duce direct în brațele Rusiei. Atunci de ce o aplică? Fiindcă aceasta a fost și rămâne misiunea lor: să lucreze, ca și Roșca, ca și „cei șapte magnifici” (deveniți între timp oamenii lui Ilan Șor), pentru Rusia. Stimați cititori, nu luați exemplu de la Secăreanu et eiusdem farinae.
Personal, sunt îndreptățit și eu, poate chiar mai mult decât alții, să cer reUnirea imediată, „aici și acum”, ca să nu mai stau la cozile interminabile (uneori), umilitoare, de la vama de pe Prut, când merg să-mi vizitez nepoții din capitala istorică a Moldovei, la Iași. Dar în politică, și mai ales în geopolitică, drumul direct e uneori mai lung decât cel ocolitor. Mai ales când îți stă în cale Rusia agresivă cu bâta nucleară în mână, ce consideră că îi aparții. Să mergem la alegeri și referendum ca să-i demonsrtrăm că suntem liberi, că nu are niciun drept asupra noastră. Alegerile din 20 octombrie sunt în primul rând despre libertate. Ceea ce înseamnă și reUnire.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova