Adio, PL…
Semne diacritice
După reținerea lui Chiril Lucinschi, unii simpatizanți ai PL au postat pe rețelele sociale referințe triumfătoare, răutăcioase, sarcastice, la adresa ex-deputatului liberal-democrat, dar au tăcut imediat, tăindu-li-se respirația, venind rândul socialiștilor să se dezlănțuie în triumf primitiv, inconștient, previzibil, când s-a aflat că ofițerii CNA percheziționează biroul lui Dorin Chirtoacă.
Pare că reținerea spectaculoasă a lui Lucinschi la Mănăstirea din Suruceni să fi fost gândită ca un preludiu la arestarea primarului general al municipiului Chișinău. Un dosar mai vechi, în cazul BEM, despre a cărui existență unii „bloggeri” au scris mai demult, a fost scos – accidental? - din sertar și pus urgent în acțiune împreună cu un dosar recent despre parcările cu plată din capitală. Cineva o fi socotit bine că o „combinație” de acest fel, între fiul celui de-al doilea președinte al Republicii Moldova și nepotul liderului PL, va fi înghițită mai ușor de publicul șocat, dar și de Petru Lucinschi, și Mihai Ghimpu.
Neîncrederea față de justiția moldovenească a „erupt” din nou și lumea a început a căuta diverse explicații politice la cele întâmplate în ziua de joi. În mod inevitabil, s-a ajuns la „profeția” lui Filat din ziua arestării sale și la relațiile dintre Ghimpu și Plahotniuc, neclare în ultima vreme. Liberalii nu mai par indispensabili pentru funcționarea majorității parlamentare și se vorbește chiar despre înlocuirea lor cu grupul Leancă-Ghilețchi.
Oricum, și contextul, și consecințele politice ale arestării lui Lucinschi și Chirtoacă sunt diferite. Chiril Lucinschi a părăsit scena politică și reținerea sa nu schimbă nimic în destinul partidului din care a făcut parte, PLDM fiind rănit mortal după condamnarea lui Filat. Dar ca (fost) proprietar al TV7, pus la baza unui proiect mediatic european, eventuala implicare a lui Lucinschi în devalizarea BEM ar putea să arunce o umbră compromițătoare asupra proiectului respectiv, pregătit pentru lansare în timpul apropiat. Așa că nu este exclusă o sincronizare a acțiunilor CNA cu acțiunile jurnaliștilor de la acest post. Dar problema e că puțină lume se îndoiește de faptul că procurorii dețin probe care să justifice arestul.
PL, grav bolnav, într-o stare de degradare accelerată după episodul cu eliminarea din partid a grupului Hadârcă, apoi a lui Șalaru, încearcă din răsputeri să supraviețuiască, se afla în proces de „rebranding”, lingându-și rănile cauzate și de dezastruoasa aventură a lui Mihai Ghimpu de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova. Arestarea vicepreședintelui partidului, cel care l-a scos din anonimat, de la periferia scenei politice și l-a propulsat în centrul ei, acum zece ani, îi poate fi fatală.
Gloria PL a început și se încheie cu cariera lui Chirtoacă. Indiferent de consecințele juridice, de soarta sa de mai departe, - va fi reținut în subsolul CNA sau va fi lăsat să plece acasă, - soarta PL, care în toate sondajele arată ca cel mai detestat partid, pare a fi pecetluită. Chiar dacă se va demonstra că primarul general nu a fost implicat personal în acțiuni de corupție, corupția generalizată de la Primăria capitalei capătă de acum înainte culoare „liberală” și spălarea acesteia nu se poate face repede, nici chiar având la dispoziție noile achiziții mediatice ale lui Mihai Ghimpu, cum ar fi „Radio Noroc” și „Vocea Basarabiei”.
Sic transit gloria mundi, spuneau liberalii romani cu asemenea ocazii.
R. Moldova și Marea Britanie au semnat Parteneriatul de Apărare și Securitate și Acordul privind readmisia persoanelor: „Ne va permite să cooperăm mai eficient pe subiecte ce țin de securitatea regională și reziliența în fața amenințărilor hibride”
Șeful „Gazprom”, Alexei Miller, vrea discuții cu ministrul Energeticii, Victor Parlicov. „Subiectul este foarte sensibil și urmează să coordonez vizita și pozițiile noastre cu premierul Recean”
USM respinge inițiativa Guvernului privind crearea Institutului Național de Management Public, prin separarea IAP de universitate: „Proiectul riscă să compromită calitatea instruirii și dezvoltării profesionale angajaților din sectorul public”