Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie: 9 mai 1945 – o victorie confiscată pe nedrept de URSS în propriul beneficiu
Victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020, cu 57,72 % din totalul voturilor exprimate, urmată de victoria la fel de convingătoare a Partidului Acțiune și Solidaritate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 (63 de mandate din totalul de 101), constituie o probă elocventă a opțiunii majorității covârșitoare a populației din Republica Moldova pentru revenirea în marea familie a Europei Unite.
Pornind de la considerentul caracterului ireversibil al opțiunii Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, este absolut necesară conștientizarea adevărului că proiectul unificării europene are un suport istoric solid în unitatea tradițiilor intelectuale și culturale, în modurile de viață a națiunilor ce formează, în diversitatea lor, spațiul european comun. Este indiscutabil faptul că, înainte de a fi o realitate economică, juridică și politică, Uniunea Europeană care se construiește din a doua jumătate a secolului al XX-lea reprezintă moștenirea istorică și culturală a popoarelor care o compun.
Pentru Republica Moldova, aderarea la Uniunea Europeană presupune, înainte de toate, renunțarea fermă și definitivă la o serie de mituri și falsuri cultivate cu insistență de aparatul propagandistic comunist pe întreaga durată a perioadei sovietice, în vederea cultivării memoriei colective a populației în temeiul adevărului istoric și al valorilor europene. Această reevaluare vizează inclusiv și mai ales aprecierea pe baze obiective a semnificației zilelor de 7-9 mai 1945, fără de care este imposibilă integrarea Republicii Moldova în spațiul valoric european.
Așa cum se știe, la 25 aprilie 1945, în condițiile desfășurării operațiunii de cucerire a Berlinului, Armata a 5-a de gardă a Frontului 1 Ucrainean a făcut joncțiunea cu forțele Armatei 1 americane, în regiunea orașului Torgau, pe fluviul Elba. Pe 30 aprilie, în capitala Reich-ului zdrobită sub bombe, Hitler s-a sinucis alături de Eva Braun, desemnându-l pe amiralul Karl Dönitz succesor la putere.
CITIȚI și Ce trebuie să marcăm: Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în al Doilea Război Mondial pe 8 mai sau „Victoria în războiul pentru apărarea patriei” pe 9 mai? Dr. hab. Nicolae Enciu: „Victorie confiscată pe nedrept de URSS”
În situația creată, la 7 mai 1945, la Marele Cartier General Aliat al lui Dwight Eisenhower stabilit în or. Reims, feldmareșalul A. Jodl a semnat documentele de capitulare a Germaniei. Stalin însă, indignat de faptul că actul de capitulare n-a fost semnat la Berlin, „centrul agresiunii fasciste” aflat sub controlul trupelor sovietice, a cerut germanilor să capituleze încă o dată. În așa mod, cea de-a doua capitulare a avut loc la Berlin, la miezul nopții de 8 spre 9 mai, în fața mareșalului sovietic Gh. K. Jukov. În consecință, guvernul englez și cel american vor considera ziua de 8 mai drept ziua capitulării oficiale a Germaniei, în timp ce pentru sovietici, aceasta va fi ziua de 9 mai.
Rezumând cele menționate, 8 mai 1945 – capitularea Germaniei în fața forțelor armate aliate, inclusiv în fața URSS, reprezentată de generalul Ivan Susloparov, semnatar și el al actului capitulării, - a intrat în istorie drept ziua încheierii oficiale a celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, în timp ce 9 mai 1945 – capitularea repetată a Germaniei în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii, Gh. K. Jukov, - este ziua încheierii „Marelui Război pentru apărarea Patriei”, început în zorii zilei de 22 iunie 1941.
Numeroase culegeri de documente originale, studii și sinteze de dată recentă probează cu toată claritatea că 9 mai 1945 este un eveniment post-factum, o victorie confiscată pe nedrept de Uniunea Sovietică a lui Stalin în propriul beneficiu, în scopul devalorizării contribuției comune a alianței antinaziste din anii celui de-al Doilea Război Mondial. Victoria din zilele de 7-9 mai 1945 este o victorie comună a Națiunilor Unite și nu o victorie separată a URSS.
Pentru Basarabia, aflată în componența României începând din 27 martie / 9 aprilie 1918, războiul al doilea mondial a început, practic, la 23 august 1939, fiind inclusă în sfera sovietică de influență conform prevederilor secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 și anexată în iunie 1940, apoi reanexată în august 1944 ca „Republică Sovietică Socialistă Moldovenească”.
Din toate aceste considerente, 8 mai 1945 urmează a fi consemnată drept Ziua încheierii oficiale a celui de-al Doilea Război Mondial în Europa („Ziua Victoriei”), așa cum se procedează în întreaga Uniune Europeană, 9 mai 1945 este ziua încheierii războiului germano-sovietic început la 22 iunie 1941 («День Победы»), iar 9 mai 1950 (Ziua memoriei și reconcilierii) este tradiționala zi a Europei Unite, zi în care a fost făcută publică inițiativa franceză cunoscută mai ales sub numele de „Planul Schuman” – Declarație a ministrului de Externe francez Robert Schuman de reconciliere între Franța și Germania.
Text semnat pentru Ziarul NAȚIONAL de Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, cercetător științific principal, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova