Niciun caz de cancer de col uterin nu a fost depistat în rândul femeilor din Scoția vaccinate înainte de 14 ani
Un studiu considerat istoric în Scoția arată impactul pozitiv al vaccinurilor împotriva papilomavirusului uman – țara nu a detectat niciun caz de cancer de col uterin la femeile născute între 1988-1996 care au fost complet vaccinate împotriva HPV între 12 și 13 ani.
Numeroase studii anterioare au arătat că vaccinurile HPV sunt extrem de eficiente în prevenirea cancerului de col uterin, dar acesta este primul care monitorizează o cohortă națională de femei pe o perioadă atât de lungă de timp și nu găsește nicio apariție a cancerului de col uterin, potrivit statnews.com.
„Studiul arată că vaccinul este extrem de eficient”, a declarat Kathleen Schmeler, profesor de oncologie ginecologică la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center. „Evident că este devreme. Abia începem să vedem primele date despre impactul vaccinului, deoarece durează foarte mult de la momentul vaccinării până la producerea efectelor”.
Rezultatele evidențiază importanța eforturilor pentru a crește absorbția vaccinului HPV și în alte țări. Scoția a introdus imunizarea de rutină în școli în 2008, iar aproape 90% dintre elevii care erau în al patrulea an de liceu în 2022-2023 au primit cel puțin o doză de vaccin.
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei