„Neutralitate permanentă”, dar cu trupe și ARMAMENT rusesc pe teritoriul R. Moldova. Proiect cu dedicație pentru Rusia din partea BeCS, care ar „garanta pacea” în R. Moldova
Reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” insistă ca Parlamentul să aprobe un proiect de lege privind „neutralitatea permanentă” a R. Moldova, care să „explice” articolul din Constituție care prevede același lucru. Potrivit documentului propus de socialiști și comuniști, pe teritoriul R. Moldova nu pot fi amplasate forțe militare străine, cu excepția Transnistriei, unde staționează de 30 de ani trupele rusești.
Potrivit secretarului executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea, adoptarea legii cu privire la neutralitatea permanentă a R. Moldova ar garanta „pacea, suveranitatea, integritatea teritorială și dezvoltarea economică a țării”.
„Situația regională dificilă confirmă necesitatea păstrării și consolidării statutului de neutralitate al R. Moldova. În condițiile actuale, este important să fie adoptate mecanisme legislative, care ar preveni atragerea republicii în conflicte care îi amenință suveranitatea și securitatea”, a spus marți Batrîncea.
Socialiștii și comuniștii afirmă că proiectul de lege se bazează pe experiența unor state precum Elveția, Suedia, Austria, Malta, doar că acestea nu au trupe militare străine pe teritoriul său.
„Domeniul de acțiune al prezentei legi nu se extinde asupra regiunii transnistrene a R. Moldova până la soluționarea atotcuprinzătoare și pașnică a conflictului”, se arată în proiectul de lege.
Printre altele, proiectul prevede interzicerea utilizării teritoriului R. Moldova pentru tranzit, desfășurarea trupelor și armelor străine, precum și interdicția privind utilizarea spațiului aerian al țării în scopurile militare ale altor țări etc.
Un alt punct din proiectul propus de BeCS pare a fi cu „dedicație” pentru Rusia, statul care a atacat militar Ucraina pe 24 februarie curent: „În vederea implementării prezentei legi, R. Moldova se va abține de la susținerea sancțiunilor introduse de Organizația Națiunilor Unite, precum și de alte organizații internaționale, dacă acestea au caracter militar”.
„Proiectul de lege are o importanță juridică, politică și istorică pentru R. Moldova, va permite republicii noastre să supraviețuiască în condiții dificile și să se dezvolte cu succes. De asemenea, consolidarea legislativă a neutralității va constitui o nouă măsură de încredere în cadrul reglementării conflictului transnistrean, ceea ce, la rândul său, va permite apropierea reintegrării R. Moldova”, a adăugat Batrîncea.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”