Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi
Necesarul de energie electrică, destinat malului drept al Nistrului, a fost asigurat integral pentru ziua de sâmbătă, 11 ianuarie, fără a fi nevoie de activarea contractelor de avarie, anunță SA „Energocom”.
Pe lângă sursele locale de producere a energiei electrice, „Energocom” a rezervat și capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi 100% din necesarul de consum de energie electrică.
Potrivit Celulei de Criză de la Guvern, 51,62% din energia electrică ce a fost consumată în ziua de 9 ianuarie pe malul drept al Nistrului a provenit din România, 29,69% - de la SA „Termoelectrica”, 14,93% - energie regenerabilă, 3,96% - de la SA „CET-Nord”, iar 0,7% - de la Întreprinderea de Stat „NHE Costești”.
Potrivit datelor operative ale „Moldelectrica”, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat ieri între orele 17:00 și 19:00, cu o maximă de 829 MW.
În regiunea transnistreană continuă deconectările pe ore din cauza că Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu produc un volum suficient de energie electrică.
În zilele de 7,8 și 9 ianuarie, întreruperile au fost de câte opt ore zilnic, iar pentru astăzi sunt programate deconectări de 5 ore, informează Guvernul de la Chișinău.
Deconectările afectează și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Guvernul a oferit ajutor umanitar, inclusiv de combustibil și generatoare, pentru a susține locuitorii afectați de lipsa de curent.
Totodată, cele 14 localități din Zona de Securitate urmează a fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare