Ne mai poate salva tehnologia de la un dezastru ecologic? Ce soluții promițătoare există
Există oameni care cred că tehnologia va salva civilizația umană, chiar și de la un dezastru ecologic. Inclusiv Bill Gates a declarat recent că este optimist în ceea ce privește viitorul umanității, datorită progreselor tehnologice făcute în ultimele decenii.
Totodată, Peter Diamandis – fizician, inginer și antreprenor – crede că inteligența artificială ne va simplifica viața și ne va ajuta să găsim soluții la problemele omenirii, precum cele energetice, poluarea, sărăcia sau bolile grave. El este președintele X Prize Foundation și unul dintre optimiștii care consideră că tehnologia are răspunsul pentru orice problemă gravă. „Nu spun că nu avem problemele noastre; cu siguranță le avem. Dar în final le vom învinge”, a declarat el într-o prezentare făcută la TED.
Însă ceasul climatic ticăie din ce în ce mai tare și ne întrebăm dacă mai avem timp să acționăm și pe ce se bazează acești optimiști? Din fericire, există câteva tehnologii promițătoare, unele care sunt deja folosite pentru a contracara problemele cauzate de poluare. Nu vom vorbi aici despre turbinele eoliene și panourile solare, modalități de producere a energiei verzi cunoscute de toată lumea. Vom prezenta tehnologii noi, care au mare potențial.
În Islanda a intrat în funcțiune Orca, cea mai mare stație din lume care absoarbe dioxid de carbon din atmosferă. Tehnologia absoarbe CO2 din aer și îl îngroapă adânc în scoarța terestră. Orca poate elimina 4.000 de tone de bioxid de carbon într-un an. În aceeași perioadă doar arderea de combustibili fosili eliberează în atmosferă 35 de miliarde de tone de CO2. Pentru a avea un impact sesizabil, în întreaga lume ar trebui să fie construite milioane de astfel de stații.
Extragerea, din scoarța terestră, de elemente necesare pentru construcția de mașini electrice este o operațiune dăunătoare pentru mediu. Există, însă, un loc în care mineralele și metalele necesare pentru baterii de mașini electrice – litiu, cobalt, nichel, cupru – se găsesc în cantități enorme, dar extragerea lor este dificilă. Firma canadiană The Metals Company vrea să colecteze aceste elemente de pe fundul mărilor și oceanelor. Compania susține că a găsit o metodă pentru a face acest lucru, fără a afecta, spun ei, grav mediul înconjurător.
The Metals Company vrea să extragă materialele din acumulările de minereuri polimetalice care se găsesc pe fundul mărilor. Aceste roci, bogate în elementele enumerate mai sus, s-au format în milioane de ani. Unul dintre cele mai mari depozite se găsește în Oceanul Pacific, la 1.600 de kilometri vest de Mexic. Canadienii doresc să folosească un robot cu un aspirator uriaș, care pompează sedimentele spre o platformă sau un vas de la suprafață.
O altă mare problemă cu care se confruntă omenirea, din cauza încălzirii globale, este lipsa apei potabile. La nivel mondial, peste două miliarde de oameni trăiesc în zone în care accesul la această resursă este dificil. O companie din statul american Arizona a dezvoltat „hidropanouri”, care arată ca niște panouri solare, dar nu generează electricitate. Acestea se montează pe case și pot produce săptămânal sute de litri de apă potabilă. Tehnologia a fost dezvoltată de compania SOURCE. Panourile folosesc energia solară pentru a extrage umezeala din aer. Hidropanourile dezvoltate de companie nu sunt, deocamdată, prea accesibile. Unul costă 2.000 de dolari și produce 5 litri de apă pe zi.
Un combustibil ecologic este hidrogenul. Gazul nu este, însă, produs la momentul actual într-un mod sustenabil. Există, însă, vești bune. O echipă de cercetători de la universitatea KU Leuven din Belgia a dezvoltat panouri care folosesc energia solară pentru a produce hidrogen. Noile sisteme sunt conectate între ele prin tuburi de gaz subțiri, în loc de cabluri. Hidrogenul este produs, din vaporii de apă din aer.
Continuareav AICI.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare