Navele maritime sub pavilionul R. Moldova vor fi VERIFICATE de către societăți recunoscute de Comisia Europeană
Navele maritime aflate sub pavilionul R. Moldova vor fi inspectate și exploatate în conformitate cu normele europene.
Guvernul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea Codului navigației maritime comerciale al Republicii Moldova.
Potrivit documentului, clasificarea și supravegherea stării tehnice a navelor vor fi efectuate de către societățile de clasificare ce dețin recunoașterea Comisiei Europene, reglementată de Directiva (UE) 2016/1629 de stabilire a cerințelor tehnice pentru navele de navigație interioară.
În prezent, Guvernul este cel care recunoaște societățile de clasificare, ceea ce contravine legislației Uniunii Europene.
CITIȚI și INCREDIBIL // Republica Moldova, PUTERE maritimă. Are 469 de nave sub pavilion
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prin delegarea funcțiilor de clasificare și inspectare a navelor moldovenești către societățile care dețin recunoașterea UE, Republica Moldova, ca stat de pavilion, se va asigura că navele vor fi inspectate și exploatate conform rigorilor europene.
Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Europene pentru Siguranța Maritimă (EMSA), evaluează fiecare dintre organizațiile recunoscute o dată la doi ani.
La nivel global există mai mult de 50 de societăți de clasificare, dintre care 11 sunt recunoscute în prezent de Uniunea Europeană.
CITIȚI și Agenția Navală confirmă că nava plină cu nitrat de amoniu care ar fi cauzat explozia devastatoare din Beirut circula sub pavilionul R. Moldova: „De mulți ani nu mai este”
Menționăm că, de-a lungul anilor, numeroase nave maritime aflate sub pavilionul R. Moldova au fost implicate în cazuri de contrabandă și chiar în explozia de la Beirut, Liban. În ultimul caz, tonele de silitră care au explodat la Beirut, provocând numeroase victime și pagube materiale, fuseseră confiscate, pentru datorii, de pe o navă care circula sub pavilion moldovenesc, și depozitate în portul de acolo.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități