02:02:27 19.01.2025
Stiri

NATO se pregătește de război: Exercițiu fără precedent cu 90 000 de soldați și tehnică de ultimă generație

Actualitate 18.01.2024 13:14 Vizualizări1090 Autor: Ziarul National
NATO se pregătește de război: Exercițiu fără precedent cu 90 000 de soldați și tehnică de ultimă generație Profimedia

NATO se pregătește să desfășoare cel mai masiv exercițiu militar în nordul Europei, reprezentând un moment fără precedent de la încheierea Războiului Rece.

Cu o participare-record de peste 90 000 de militari, exercițiul urmărește consolidarea capacităților defensive și eficiența cooperării între membrii Alianței.

Miroslav Taşcu – Stavre, analist în politică externă, subliniază că exercițiul militar este un eveniment de rutină, eliminând orice ipoteză privind un pericol iminent.

Analistul afirmă că, deși NATO este o alianță militară defensivă, evenimentele din ultimii ani, în special invazia Rusiei în Ucraina, au modificat substanțial echilibrul geopolitic și au tensionat relațiile internaționale, scrie Newsweek.

Exercițiul, denumit Steadfast Defender 24, va implica participarea forțelor militare britanice, alături de trupe ale altor state membre NATO. Marea Britanie, în special, va contribui cu aproximativ 20.000 de militari, demonstrând un angajament semnificativ în cadrul Alianței.

Desfășurarea va simula o respingere a unei posibile invazii ruse și va include 16.000 de trupe ale armatei britanice staționate în Europa de Est, un grup de atac cu portavion și aeronave de luptă F-35B Lightning, precum și avioane de supraveghere.

Exercițiul Steadfast Defender 24 este programat să se desfășoare între februarie și iunie, marcând aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO.

Europa trebuie să se pregătească de război

Secretarul Ministerului Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, a tras un semnal de alarmă potrivit căruia Marea Britanie și aliații săi trebuie să crească cheltuielile pentru apărare pe fondul amenințărilor reprezentate de Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Într-un discurs ținut în centrul Londrei, ministrul apărării a declarat că acest an reprezintă un „punct de inflexiune" pentru Occident în ceea ce privește creșterea cheltuielilor militare.

Shapps le-a spus colegilor din NATO că este „esențial" ca aceștia să-și majoreze cheltuielile de apărare pentru a atinge obiectivul alianței de cel puțin 2% din PIB.

„Astăzi, pentru prima dată, guvernul cheltuiește mai mult de 50 de miliarde de lire sterline pe an pentru apărare - în termeni de numerar, mai mult decât oricând înainte. Am luat decizia critică de a stabili aspirația noastră de a ajunge la 2,5% din PIB pentru apărare. Și, pe măsură ce stabilizăm și creștem această economie, vom continua să ne străduim să atingem acest obiectiv cât mai curând posibil. Dar acum este momentul ca toate națiunile aliate și democratice din întreaga lume să facă același lucru și să se asigure că și cheltuielile lor pentru apărare cresc”, a declarat Grant Shapps.

Occidentul se află la o răscruce de drumuri

Generalul britanic a prezentat o evaluare sumbră a securității globale în 2024 - un an în care multe națiuni globale, inclusiv Marea Britanie și SUA, vor avea alegeri.

El a avertizat că „Occidentul se află la o răscruce de drumuri" pe măsură ce „dividendul păcii" de care s-a bucurat de la sfârșitul Războiului Rece se apropie de sfârșit.

„Ne aflăm într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm inamicii, pregătiți să ne conducem aliații și pregătiți să ne apărăm națiunea ori de câte ori va fi nevoie”, a spus Shapps.

„Astăzi, adversarii noștri își reconstruiesc cu sârg barierele, vechii inamici sunt reanimați, liniile de luptă sunt redesenate, tancurile sunt literalmente pe gazonul Ucrainei și fundațiile ordinii mondiale sunt zdruncinate până în măduva oaselor”.

Epoca dividendelor păcii s-a încheiat. Peste cinci ani, am putea avea în față mai multe teatre de operațiuni care să implice Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

„Întrebați-vă - privind conflictele de astăzi din întreaga lume - este mai probabil ca numărul acestora să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul - este probabil să crească. Așadar, 2024 trebuie să marcheze un punct de inflexiune”, a declarat generalul britanic, potrivit DailyMail.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md