NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni” în cazul unui conflict convențional pe teritoriul ucrainean. ,,Victoria ar veni cu un preț uriaș""
NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni” în cazul unui conflict convențional pe teritoriul ucrainean, dar victoria ar veni cu un preț uriaș: escaladarea spre un război nuclear ar fi aproape inevitabilă, avertizează experți citați de Daily Mail.
Războiul din Ucraina, care se apropie de al treilea an, continuă să zguduie Europa, lăsând în urma sa un peisaj devastat de ruine, victime și milioane de refugiați. Peste 30 de luni de conflict au lăsat urme adânci, iar oamenii de pe front se luptă acum nu doar cu inamicii, ci și cu frigul nemilos al iernii. Într-o atmosferă de tensiune tot mai mare, se vorbeste despre o posibilă încetare a focului, pe fondul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Miza ar fi un acord de pace care ar îngheța conflictul, lăsând Ucraina în fața unei decizii dureroase: cedarea unor teritorii Rusiei și un viitor incert.
Dacă astfel de discuții de pace vor continua să prindă contur, NATO se vede pusă în fața unei dileme delicate. Ce s-ar întâmpla dacă forțele alianței, menite să susțină un acord de încetare a focului, ar deveni ținte pentru armata rusă? Ar putea escalada rapid în cel mai mare conflict global de la Al Doilea Război Mondial
Dincolo de teama unui război nuclear, experții analizează ce ar însemna un conflict între forțele NATO și Rusia, purtat exclusiv cu arme convenționale. În acest context, șeful Statului Major al Armatei Marii Britanie, Sir Tony Radakin, este ferm: NATO ar distruge rapid forțele ruse, având o superioritate aeriană de trei la unu și un buget de apărare mult mai mare decât al Rusiei și Chinei la un loc. Doar în ceea ce privește forțele navale și aeriene, superioritatea NATO ar fi incontestabilă. Într-un astfel de război, forțele ruse ar fi copleșite în câteva luni, susțin specialiștii.
Totuși, chiar și cu toate aceste avantaje, victoria NATO nu ar veni fără costuri majore. Gordon B. Davis, fost secretar general adjunct al NATO, subliniază că, deși NATO ar câștiga, Rusia ar riposta cu arme de distrugere în masă, iar forțele aliate ar suferi pierderi semnificative. Astfel, deși armata NATO este imbatabilă în ceea ce privește echipamentele și trupe, războiul nu s-ar încheia fără mari pierderi de vieți omenești și o instabilitate globală devastatoare.
În fața acestor riscuri, multe dintre statele membre ale NATO preferă să mențină un statut quo, având în vedere și schimbările politice interne. În acest context, un alt subiect fierbinte este viitorul relațiilor transatlantice, având în vedere retorica lui Donald Trump despre retragerea SUA din angajamentele internaționale. Dacă sprijinul american pentru Europa ar scădea, iar Statele Unite ar reduce implicarea în conflictul ucrainean, războiul ar putea căpăta o cu totul altă dimensiune, iar forțele europene ale NATO nu ar avea suficiente resurse pentru a înfrunta Rusia pe cont propriu.
De asemenea, prezența unui număr tot mai mare de trupe NATO în estul Europei nu înseamnă neapărat o forță pregătită să intervină rapid în Ucraina.
NATO menține grupuri de luptă multinaționale în opt națiuni apropiate de Rusia - și anume România, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia - dar aceste trupe formează coloana vertebrală a așa-
Dar acestea sunt concepute în primul rând ca o primă linie de apărare pentru a proteja împotriva unei potențiale invazii ruse dincolo de Ucraina, mai degrabă decât ca o forță proactivă pregătită să fie desfășurată în prima linie.
Și, deși s-a stabilit deja că numărul total al trupelor NATO îl depășește cu mult pe cel al Rusiei, este foarte puțin probabil ca toți membrii alianței să fie dispuși să trimită o cantitate mare de soldați în luptă, cu excepția cazului în care o țară NATO este atacată direct de Moscova.
În ciuda acestui fapt, unii analiști militari și oficiali europeni sugerează că trupe din UE ar putea fi desfășurate în Ucraina pentru a sprijini apărarea, dar fără a participa la operațiuni directe pe front. Astfel, chiar și în cazul unui război convențional, un conflict de uzură s-ar putea dovedi extrem de costisitor și de greu de câștigat.
Între timp, în discuțiile internaționale, se intensifică ideea unei soluții de compromis, cu trupe de menținere a păcii occidentale în Ucraina, iar aceste propuneri sunt tot mai frecvente pe măsură ce războiul avansează și resursele Kievului sunt din ce în ce mai epuizate. O abordare mai pragmatică ar putea implica concesii teritoriale din partea Ucrainei, dar și o garanție a unui acord de pace stabil.
În acest context de incertitudine și volatilitate geopolitică, în care majoritatea liderilor europeni resping ideea unei implicări directe a NATO în război, este evident că, indiferent de direcția în care se va îndrepta conflictul, viitorul Europei rămâne fragil și plin de provocări, conchide Daily Mail.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani