NATO anunță o nouă mutare care să-l învingă pe Putin
Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunțat un alt plan de sprijinire a Ucrainei și o mutare care să-l învingă pe Putin. Oficialul a anunțat crearea unui nou comandament militar al NATO în Germania, o acțiune neașteptată care pare provocată de teama posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.
În ajunul summitului NATO de la Washington, care se desfășoară în perioada 9-11 iulie 2024, Stoltenberg a spus că noul comandament de la Wiesbaden, Germania, va coordona antrenamentele forțelor ucrainene și donațiile de echipamente militare. El va avea un colectiv de 700 de persoane din țările NATO și din statele partenere, potrivit Voz.
Comandamentul, care va fi condus de către un general NATO de trei stele, va prelua sprijinul internațional pentru guvernul lui Volodimir Zelenski în războiul său împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, care este condusă în prezent de o alianță de aproximativ 50 de membri numită Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei. La rândul său, baza va supraveghea instruirea și sprijinul logistic pentru Ucraina.
Ca un exemplu al eforturilor de a face armata Kievului mai interoperabilă cu cea a NATO, oficialul administrației a spus: „SUA de mai bine de un an au instruit ucraineni pe avioanele F-16”, la fel ca și alți membri ai alianței, conform USNI.
NATO va facilita, de asemenea, logistica echipamentelor și va oferi sprijin prin intermediul centrului pentru dezvoltarea pe termen lung a forțelor armate ale Ucrainei, se mai arată în comunicat. Luna trecută, miniștrii apărării ai alianței au aprobat moțiunea pentru examinare la summitul de la Washington.
Secretarul general Jens Stoltenberg a spus recent că crearea centrului „nu face din NATO o parte la conflict, dar va spori sprijinul nostru pentru Ucraina pentru a-și susține dreptul la autoapărare”.
Oficialul administrației a spus că „alianța a rezistat președintelui Vladimir Putin”. El a adăugat că 23 din cele 32 de națiuni din NATO cheltuiesc mai mult de 2% din produsul lor intern brut pentru propria lor securitate, iar unii membri solicită un prag de 3%. În general, alianța și-a sporit cheltuielile pentru apărare cu peste 180 de miliarde de dolari în fiecare an începând cu 2020, a adăugat el.
La reuniunea miniștrilor apărării de luna trecută, Stoltenberg a spus: „În următorii cinci ani, Aliații NATO din Europa și Canada intenționează să achiziționeze mii de sisteme de apărare aeriană și de artilerie, 850 de avioane moderne – majoritatea F-35 de generația a 5-a – și, de asemenea, un multe alte capabilități de vârf.”
Crearea centrului ar putea fi văzută și ca un mijloc de „instituționalizare” a angajamentului pe termen lung al națiunilor occidentale și indo-pacifice, precum Japonia, Coreea și Australia, față de Ucraina. Sprijinul va continua în ciuda schimbărilor în administrații, așa cum s-ar putea întâmpla în Statele Unite dacă va fi ales Donald Trump și, în ciuda schimbărilor în guverne, așa cum s-a întâmplat în Regatul Unit cu Keir Starmer, care a devenit prim-ministru.
„Efortul pe termen lung este de a oferi o punte de aderare” pentru Ucraina, a spus oficialul administrației. El a adăugat că „există o suprapunere politică” a deciziilor precum crearea unei alianțe și a unui centru multinațional „pentru a ajuta la construirea forțelor viitoare ucrainene”.
Oficialul administrației a insistat că alianța a fost mai puternică ca niciodată, odată cu admiterea Suediei să fie marcată oficial la Washington în această săptămână. El a citat, de asemenea, selecția de către Consiliul Nord-Atlantic a premierului olandez Mark Rutte ca următor secretar general, care își preia mandatul în octombrie.
Planul înființării noului comandament din Germania are ca scop valorificarea punctelor forte instituționale ale NATO pentru a coordona antrenamentele și pentru a ajuta Ucraina să-și dezvolte viitoarea forță, a declarat Michael Carpenter, director principal pentru Europa la Consiliul Național de Securitate.
Carpenter a spus că noua comandă din Germania va juca un rol important în realizarea mai liniștită a aderării Ucrainei la NATO. „Ucraina va fi pe deplin pregătită în prima zi pentru a se conecta cu restul alianței”, a spus el.
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale