NATO ajută R. Moldova să-și protejeze infrastructura energetică împotriva atacurilor cibernetice: „Trebuie să ne asigurăm că infrastructura noastră energetică civilă nu este atacată în scopuri rău intenționate”
Digitalizarea aduce sectorului energetic noi oportunități, dar și riscuri sau amenințări de importanță semnificativă, de aceea „trebuie să ne asigurăm că infrastructura noastră energetică civilă nu este atacată în scopuri rău intenționate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul exercițiul „Coherent Resilience 2024 Moldova” (CORE-24 M), care a avut loc la Chișinău în perioada 12 - 14 martie curent.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Energiei și Alianța Nord-Atlantică (NATO), în parteneriat cu Centrul de Excelență pentru Securitate Energetică NATO, cu scopul de aprofunda colaborarea dintre operatorii energetici din Republica Moldova și instituțiile de protecție cibernetică, astfel încât statul nostru să fie pregătit să facă față amenințărilor neconvenționale de securitate.
CITIȚI și OFICIAL // „Pentru prima dată în 30 de ani, suntem independenți energetic, nu putem fi șantajați cu soarta republicii de către Gazprom”
Reprezentanții ministerelor, agențiilor guvernamentale, sectorului privat și experții NATO, în total peste 100 de participanți din 10 state și 32 de instituții, au abordat acțiunile menite să sporească rezistența infrastructurii energetice critice a R. Moldova împotriva amenințărilor cibernetice și hibride.
La exercițiu a participat, de asemenea, o delegație din România, care a subliniat cooperarea NATO și Aliată în regiune cu partenerii aflați în pericol.
Exercițiul, organizat într-un moment critic pentru R. Moldova, a fost susținut și de Centrul de Excelență pentru Managementul Crizelor și Răspunsul la Dezastre al NATO, Forțele Armate Lituaniene, Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, Centrul Noua Strategie din România și Școala Postuniversitară Navală din SUA.
Menționăm că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat public, la începutul săptămânii curente, că sistemul energetic autohton a fost ținta unor atacuri cibernetice în ultimul timp. Într-un caz, responsabilii au reușit să deconecteze dispeceratul „Moldelectrica” de la internet, pentru a evita consecințe grave ale atacului cibernetic.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România