Natalia Gherman vorbeşte despre votarea în aşa-zisul parlament de la Tiraspol a legislaţiei ruse
Autorităţile de la Chişinău aşteaptă poziţia oficială a Federaţiei Ruse vizavi de ultimele acţiuni de la Tiraspol când aşa-zisul parlament transnistrean a votat în primă lectură aplicarea legislaţiei ruseşti pe teritoriul din stânga Nistrului. Declaraţia îi aparţine ministrului moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio „Europa Liberă”.
„Menținem dialogul prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova este în contact permanent cu autoritățile ruse. Noi așteptăm reiterarea poziției oficiale, exprimate nu o singură dată de către partenerii din Federația Rusă atât pe marginea evoluțiilor din Zona de Securitate, cât și ultimul eveniment, votarea în prima lectură în „parlamentul” regional a prevederilor, precum că legislația rusă va fi aplicată în regiunea transnistreană. Deci, îmi exprim speranța că această reacție oficială nu va întârzia și va pune punct acestor speculații și acțiunilor unilaterale, de care dă dovadă administrația tiraspoleană”, a declarat Natalia Gherman.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, este de părere că autorităţile transnistrene pun la cale tot felul de „provocări”, plasate „pentru consumul societăţii din stânga Nistrului”.
„Spre regret, la momentul actual, cei de la Tiraspol încearcă să construiască noi bariere, de la adoptarea unor acte, așa-numite normative, cum ar fi despre așa-zisa frontieră a regiunii transnistrene, pe care noi nu o acceptăm și nu o vom accepta, despre utilizarea așa-zisei legislații a altor state, despre posibila utilizare a valutei sau a însemnelor de stat ale altor state. (…) Evident că și cetățenii de acolo, locuitori din regiunea transnistreană, nu au o viziune clară asupra perspectivelor acestei reglementări, când sunt intoxicați în permanență cu informații de genul acesta”, afirmă Carpov.
Ministrul de Externe mai declară în context că transnistrenii au fost invitaţi la fiecare rundă de negocieri pe marginea creării Zonei de Comerț Liber între Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Dânșii au participat la fiecare rundă, au știut despre mersul negocierilor și despre conținutul înțelegerilor între Moldova și Uniunea Europeană. Cu cât mai mult Moldova se va europeniza, se va moderniza, cu atât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu atât mai atractivi vom deveni noi pentru populația de pe malul stâng al Nistrului”, a mai spus Natalia Gherman în cadrul aceluiaşi interviu.
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă