Năstase: „Guvernul Dodon-Chicu nu a îndeplinit majoritatea revendicărilor agricultorilor, dar a propus o politică fiscală pentru anul viitor, care afectează serios interesele sectorului agrar”. Măsurile urgente propuse de Platforma „DA”
Candidatul Platformei „DA” la funcția de președinte, Andrei Năstase, susține că actuala guvernare, în frunte cu Igor Dodon și Ion Chicu, nu ar fi îndeplinit revendicările agricultorilor, așa cum au promis la finele lunii august, iar din acest motiv aceștia au ieșit iarăși în stradă. În acest sens, Platforma „DA” a elaborat câteva inițiative menite să ajute această ramură a economiei din R. Moldova.
„Regret că această guvernare nu a conștientizat nici acum amploarea crizei în ramura agricolă, cauzată de calamitatea naturală fără precedent și problemele cronice ale sectorului. Remarcăm că Guvernul Dodon-Chicu nu a îndeplinit marea majoritate a promisiunilor declarate public în august. Compensațiile alocate fermierilor afectați de secetă și grindină au fost jenant de insuficiente, iar procedura de alocare a abundant de carențe”, a precizat Năstase.
Totodată, liderul Platformei „DA” spune că Executivul Chicu nu a elaborat proiectul de lege privind reeșalonarea datoriilor agricultorilor față de bănci și organizațiile de microfinanțare. „Termenele de rambursare a TVA și de moratoriu asupra controalelor de stat au fost stabilite doar pentru o perioadă foarte scurtă și, respectiv, au minimalizat impactul benefic scontat. Nu a fost simplificată procedura subvenționării. Guvernul nu a prezentat niciun plan de acțiuni privind crearea unui sistem extins de irigare a terenurilor agricole”.
Mai mult ca atât, guvernarea a propus o politică fiscală pentru anul viitor, care afectează serios interesele sectorului agrar. „Dacă va fi pusă în aplicare, această politică fiscală va înrăutăți semnificativ condițiile de activitate ale producătorilor agricoli prin majorarea TVA până la 12 % și includerea taxelor rutiere în accizele la motorină”, subliniază Năstase.
Totodată, promisiunea lui Dodon precum că în octombrie agricultorii vor primi compensațiile pentru grupa a doua de culturi agricole nu a fost decât o bulă de săpun, nefiind îndeplinită nici astăzi. „Trebuie să precizez foarte clar că în spatele fermierilor revoltați nu stau politicieni, ci oameni și satele noastre. Pe fundalul crizei profunde zeci de mii de fermieri mici și mijlocii din localitățile rurale riscă șă-și piardă afacerile, iar în scurt timp să fie substituiți de câteva holdinguri apropiate puterii, care nu vor face altceva decât să mărească proporțiile șomajului la sate și a exodului masiv”.
Astfel, Platforma „DA” cere de urgență actualei guvernării să întreprindă următoarele lucruri:
- să identifice mijloacele financiare pentru alocarea compensațiilor agricultorilor care au pătimit în urma calamităților pentru a compensa pierderile la grupa a doua a culturilor agricole în mărime de cel puțin 3000 lei per hectar afectat, inclusiv pentru persoanele fizice.
- să elaboreze și să prezinte Parlamentului planul de acțiuni privind crearea unui sistem extins și durabil de irigare a terenurilor agricole;
- să renunțe la idea majorării TVA pentru producția agricolă;
- să restituie agricultorilor, începând cu anul 2020, accizul pentru motorina procurată în scopul efectuării lucrărilor agricole (după modelul țărilor UE).
„Abordările cinice ale acestei guvernări pe tema agriculturii, dovedește, dacă mai era nevoie, cât de important este să ieșim masiv la vot și să-l trimitem pe Dodon în istorie, pentru totdeauna. Moldova de mâine poate fi reclădită prin efortul nostru comun”, a conchis Năstase.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor