Năstase este dispus să NEGOCIEZE cu PSRM: „Putem vorbi de un guvern funcțional. Dacă lucrurile merg foarte bine, realizăm cu toții un guvern funcțional”
Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, consideră că Blocul „ACUM” trebuie să continue discuțiile cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), chiar dacă ultimii au decis astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Republican al formațiunii, că nu accepta ideea unui guvern minoritar, ci a unui executiv funcțional, format din reprezentanții PAS/PPDA și socialiști.
Potrivit lui Năstase, și un guvern minoritar poate fi funcțional. „A fi guvern minoritar înseamnă că nu va fi funcțional? Un guvern minoritar tot de o majoritate este susținut. Minoritar nu înseamnă nefuncțional. Domnul Dodon a introdus în retorica publică noțiunea „guvern funcțional”. Noi tot despre un guvern funcțional vorbeam. Un guvern minoritar ca soluție finală, în situația în care nu se creează coaliții beton, așa cum se vorbea înainte, pentru implementarea unui pachet de dezoligarhizare a R. Moldova, de reformare a justiției, de scoatere de sub controlul politic a unor instituțiilor de drept și de reglementare”, a spus Năstase, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, realizată de Vasile Munteanu.
- Eu am pus două întrebări simple? După poziția formulată de PSRM, Blocul „ACUM” va merge la discuții pentru a iniția negocieri?
„Domnul Dodon a spus că ce s-a propus astăzi e un punct de pornire, lăsând să se înțeleagă că există loc pentru discuții. În ceea ce ne privește pe noi, bineînțeles. Cu toate supărările noastre, cu toată experiența noastră pe care am avut-o de-a lungul timpului, trecând peste trădarea din 24 aprilie 2016, trecând peste alianțele neformale dintre PSRM-PD… Cu toate acestea, suntem dispuși să căutăm soluții de ieșire de impas. Să discutăm cu privire la fond, la conținut. Să discutăm cu privire la mijloacele de realizare a acestor obiective de dezoligarhizare a statului. Pentru asta e nevoie de voință politică. Este nevoie și de curaj”, a răspuns Năstase.
Întrebat dacă Blocul „ACUM” va insista pe lângă socialiști pe ideea unui guvern minoritar, Năstase a spus „noi am ieșit cu cele șapte proiecte de lege”.
„Am spus ca s-o luăm pas cu pas. Cu hotărârea Parlamentului privind starea de captivitate a statului. Pas cu pas putem ridica nivelul încrederii, bazata pe fapte, la alte cote. Guvernul minoritar este un mijloc de soluționare a problemelor. Dacă creștem… Pornind de la cota de încredere zero… Dacă creștem cota de încredere, putem discuta anumite formule. Nu știu, putem discuta. Putem ajunge la un guvern sau putem să nu ajungem la un guvern. Sau facem curățenie totală în ceea ce ține de audiovizual, CEC, legea electorală, demitem conducerii instituțiilor capturate. Rămâne la latitudinea celor din PSRM dacă merg mai departe să voteze un guvern sau nu. Putem vorbi de un guvern funcțional. Dacă ajungem acolo și lucrurile merg foarte bine, realizăm cu toții un guvern funcțional. Dar noi nu ne-am ridicat de la cota zero. Oamenii ne-au trimis în Parlament nu pentru o luna-două sau patru. Oamenii ne-au trimis în Parlament pentru 4 ani . Asta ar trebui sa facem, dar pentru asta e nevoie de voință politică”, a adăugat Năstase.
Liderul PPDA a admis și formarea unui guvern cu socialiștii pentru patru ani: „Bineînțeles. Noi am fost trimiși în Parlament pentru 4 ani, pentru a alege un guvern. Noi ne propunem un guvern de 4 ani”.
Năstase a mai fost întrebat dacă admite o guvernare „ACUM”-PSRM. „Avem un angajament față de oameni - fără nicio alianță, coaliție cu alte partide antieuropene și oligarhice. Știu că pare cumva diferit față de cum se întâmplă în lumea civilizată”, a conchis sursa citată.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”