Năstase comentează GRABA lui Dodon de a PROMULGA legile controversate votate pe 3 decembrie: „Dodon ne spune că tare se vrea la PUȘCĂRIE”
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, riscă să ajungă la pușcărie pentru că s-a grăbit să promulge legea care prevederea scoaterea SIS de sub controlul Președinției, în condițiile în care Curtea Constituțională a suspendat luni, 7 decembrie, acțiunea acesteia.
„Dodon ne spune că tare se vrea la pușcărie, promulgând de urgență o lege controversată, contestată vehement în Parlament, în stradă și în cancelariile europene, apoi suspendată de Curtea Constituțională. Ceea ce nu înțelege, însă, e că s-ar putea să ajungă și mai rău. Dacă lui și politicienilor de toată mâna le e de campanii electorale continui, populației, chinuite de sărăcie, de nedreptate, de această cruntă pandemie nu-i arde deloc. Răbdarea oamenilor va crăpa, nu a mai rămas mult”, a menționat liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase.
Și vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, consideră că Igor Dodon a încălcat principiul loialității constituționale prin promulgarea unui document suspendat de Curtea Constituțională.
„Dacă Igor Dodon a promulgat legea care ține de SIS până la adoptarea deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii (adică în cursul zilei de ieri, până pe la 16.00), este o situație. Dacă Dodon a promulgat legea care ține de SIS (nr.218/2020) după adoptarea deciziei CC de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, pe de o parte, Dodon a încălcat principiul loialității constituționale consacrat în Legea Supremă. Pe de altă parte, în așa caz, există toate premisele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii prevăzute de art.327 din Codul penal – Abuzul de putere sau abuzul de serviciu.
Cert este că, indiferent că a promulgat legea până la adoptarea deciziei CC sau după aceasta, acțiunea legii este suspendată, adică ea nu este în vigoare și nu produce efecte juridice”, a punctat Litvinenco.
De menționat că președintele în exercițiu a promulgat mai multe legi aprobate în grabă, joia trecută, 3 decembrie, de majoritatea PSRM - Platforma „Pentru Moldova”.
Cetățenii R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor