Născut în Italia pentru a promova R. Moldova
Atașament // Un italian a venit în R. Moldova și editează o revistă pentru a promova pe plan extern țara noastră.
Îndrăgostit de R. Moldova, de tradițiile și locurile pitorești de aici, Luigi Savoia se străduiește să vorbească limba română la perfecție, dar accentul italian îl „recomandă” din start.
S-a atașat foarte mult de această țară, pentru că de aici îi este soția și câteva rădăcini ascunse. Prima impresie pe care și-a făcut-o călcând pe aceste meleaguri încape într-un singur cuvânt: ger!
În pofida frigului de afară și a iernii care își făcea simțită prezența, el se simțea ca acasă. În prezent este redactor-șef al unei reviste și încearcă să contribuie la promovarea externă a R. Moldova prin diverse proiecte naționale și internaționale care ar implica elevii și studenții noștri. Mai mult, revista sa va ajunge și la bordul avioanelor care zboară din Chișinău spre Italia.
De la chimie până la marketing și jurnalism ,,nu sunt decât 11 ani”
„Sunt un italian care, după mai mulți ani de activitate în domeniul chimiei, a ales să-şi schimbe jobul. Am fost responsabil de un laborator de chimie într-o centrală termoelectrică aproape 11 ani în Calabria, Crotone, acolo unde m-am născut. Mama mea este româncă şi tatăl e italian. În 2011, fabrica noastră a fost închisă un an pentru renovare şi am ales R. Moldova ca să vin, pur şi simplu, în vacanţă, deoarece cunoşteam o fată moldoveancă. Deja de trei ani este soţia mea dragă”, povestește italianul.
Prima dată când a venit la Chișinău era luna martie şi erau -23 de grade. „Foarte frig. Totuşi, am reuşit să mă plimb prin Chişinău şi am rămas impresionat de multitudinea de parcuri și de centrele culturale importante: teatre, muzee... Atunci am zis că acest oraș ar trebui să fie foarte frumos vara. Mai târziu, în iulie, am revenit. Am văzut o schimbare totală a Chişinăului, pentru că era totul înflorit, totul era frumos, miros de flori şi era foarte atractiv pentru mine. Mai târziu, m-am pus şi am studiat un pic şi istorie, astfel, din octombrie până în ianuarie 2012 m-am gândit şi am zis: „Hai să încercăm să promovăm R. Moldova prin alte metode”. Am văzut că erau multe reviste pe piaţă, dar lipsea totuşi ceva şi am început să mă gândesc la un proiect, şi anume la cum vede un străin Moldova”, zice Luigi Savoia.
R. Moldova, deschidere spre Europa
Revista pe care o editează Luigi este o arenă de promovare a patrimoniului național, a valorilor economice, sociale, culturale, de educaţie etc. Este proiectul prin care italianul vede o deschidere sinceră a R. Moldova spre Europa.
Dacă la început revista arăta și locuri prețioase din Calabria sa, din Italia de Sud, ulterior a luat legătura cu moldovenii care muncesc în Italia și au început să colaboreze.
,,Unul dintre cei mai importanţi parteneri este Camera de Comerţ Italiană din Moldova ACIM. Este o instituţie guvernamentală italiană, aici în R. Moldova, care încearcă să atragă mai mulţi investitori. Noi, prin intermediul lor, încercăm să promovăm cea mai frumoasă Moldovă. Este foarte important că suntem susținuți și putem implementa programe şi proiecte pentru lumea care vrea să revină în ţară, să investească sau pur şi simplu pentru studenţi care au idei şi doresc să le dezvolte. Pe moment, colaborăm cu mai multe instituţii, cum ar fi Ministerul Agriculturii, Agenţia Turismului din R. Moldova, ODIM, MIEPO, Fundaţia „Regina Pacis”, UFC-Moldova, Serviciu Fiscal de Stat, Serviciul Vamal etc. Am organizat câteva evenimente împreună cu liceele „Gh. Asachi” şi „Principesa Natalia Dadiani”, enumeră Luigi Savoia.
Italianul din R. Moldova susține că îi place țara noastră și crede în viitorul ei.
Marina Şaptefraţ, stagiară
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”