N-ai experiență? Uite ce să treci în CV!
Știu că ți-ai pus întrebarea asta de o mie de ori. Și la fel de bine știu că încă nu ai un răspuns care să te satisfacă 100%. Pentru că, nu-i așa, când vrei să te angajezi trebuie să ai un CV, dar, neavând experiență, nu prea știi ce să treci în acel CV.
Profesorii îți zic una, părinții alta, prietenii au și ei altă poveste, iar, la final, când te afli în fața câmpului gol din CV deasupra căruia scrie mare și sfidător EXPERIENȚĂ, te blochezi. Și închizi laptopul. Și nu rezolvi nimic. Și ești la fel de departe de primul job.
Ca să facem lucrurile mai simple și să-ți fie mai ușor nu doar să îți faci CV-ul, dar și să obții primul job, am mers direct la sursă să aflăm răspunsul la această întrebare. Am stat de vorbă cu Leonard Rizoiu, Managing Partner la leoHR pentru că, de-a lungul carierei, acesta a văzut mii, dacă nu zeci sau sute de mii de CV-uri și, cu siguranță, e avizat să răspundă la întrebarea asta capcană.
Cel mai simplu răspuns
O să râzi, dar răspunsul e unul cât se poate de simplu: indicat e să treci tot. Bine, bine, vei zice, cum tot? Hai să clarificăm lucrurile!
Tot ce e relevant pentru un viitor prim job, mai exact, orice fel de activitate extracurriculară ai avut. Ai participat la sesiunile de comunicare ale facultății? Felicitări și trece imediat asta în CV!
Ai făcut voluntariat? Ai ghicit, neapărat trebuie să incluzi și asta la capitolul experiență.
Ai ajutat la organizarea balului bobocilor sau la cel de absolvire? O să zici că a fost o nimica toată, dar, crede-ne, angajatorii o să ia în calcul și astfel de experiență.
Mai mult decât atât, și dacă ai fost membru în vreo organizație studențească pe o perioadă mai lungă e indicat să treci asta în CV, chiar dacă nu ai avut neapărat activități remarcabile.
Ce spun activitățile extrașcolare despre tine?
Și aici răspunsul e destul de neașteptat pentru că inclusiv un voluntariat sau o participare la sesiunile comunicării pot transmite angajatorului extrem de multe mesaje. Leonard Rizoiu explică în detaliu acest lucru: „Un angajator poate să vadă în astfel de acțiuni extracurriculare că ai spirit de echipă sau că ai o motivație puternică de dezvoltare personală și, de ce nu, profesională.”
Evident că ideal ar fi să ai experiențe tangibile și cât mai apropiate de câmpul muncii nu doar pentru a-i impresiona pe angajatori, ci, mai ales, pentru a te obișnui tu cu ceea ce înseamnă primul job și să vezi cum te simți în context profesional, cum te înțelegi cu colegii și care e dinamica relațiilor în cadrul formal.
Dar până atunci e important să nu uiți că absolut orice experiență extracurriculară pe care ai avut-o poate să-ți aducă puncte în plus la interviu și cu un pas mai aproape de primul job!
Sursa: ejobs.ro
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova