Muzeul Satului Moldav, care își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova ISTORICĂ, va fi edificat la Iași pe o suprafață 32 de ha


Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, primarul de Iași Mihai Chirica, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC), Tudorel Toader, și directorul Complexului Muzeal Național „Moldova Iași”, Lăcrămioara Stratulat, au semnat un acord privind înființarea Muzeului Satului Moldav, care se va întinde pe o suprafață de 32 ha în incinta Grădinii Botanice.
„Înființarea unui Muzeu al Satului Moldav este pentru capitala culturală a României un demers firesc, necesar și așteptat, dacă ne gândim că vine abia la 85 de ani de la înființarea la București a Muzeului Național al Satului din inițiativa marelui profesor ieșean Dimitrie Gusti. Avem o regiune superbă, o provincie care a unit românii și a avut o contribuție esențială la realizarea proiectelor de țară ale românilor și, din păcate, cu trecerea timpului, moștenirea satului și culturii moldave se diluează. Consiliul Județean Iași - Iași County Council are datoria de a se implica în acest proiect, pentru că înființarea Muzeului Satului Moldav va contribui la întregirea tezaurului nostru istoric. Nu vrem să ne pierdem patrimoniul cultural. Istoria nu se uită și trebuie să valorificăm acest potențial”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
La rândul său, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader, a menționat că prin acest muzeu va fi conservată identitatea etno-culturală din Moldova istorică.
„Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare”, a declarat Tudorel Toader.
„Consider că realizarea unui astfel de muzeu a devenit nu doar o necesitate, ci, înainte de toate, o obligație. După anul 1945, dar mai ales după 1990, satul românesc tradițional a ajuns pe cale de dispariție. Stilul rural de viață, cu săteanul foarte atent la ciclurile naturii, curat și modest, a făcut loc unei vieți hibride, nici ca la sat, nici ca la oraș. Iar oamenii sunt parcă tot mai puțin atenți la regulile comunității. Comuniștii au construit la țară blocuri urâte și au dorit, prin planul de sistematizare a teritoriului din anii ‘70, să șteargă cu buldozerele de pe fața pământului sute de sate; dar abia tranziția de după 1990 a dat lovitura de grație satului tradițional”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica.
Muzeul, unic în această parte a României, va funcționa ca secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare din zona lacului din Grădina Botanică (intrarea de pe str. Munteni). Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte șicase tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai Universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.









































































