Muzeul Hermitage din Amsterdam își schimbă denumirea după ruperea legăturilor cu Rusia
Muzeul Hermitage din Amsterdam îşi va schimba numele în Muzeul H'ART, la 1 septembrie, după ruperea legăturilor cu Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, a anunţat luni directoarea Annabelle Birnie, transmite agenţia DPA.
În viitor, muzeul va colabora cu trei parteneri internaţionali: British Museum din Londra, Centrul Pompidou din Paris şi Muzeul Smithsonian de Artă Americană din Washington.
Instituţia din Amsterdam s-a confruntat cu dificultăţi după ruperea legăturilor cu muzeul din Rusia, neavând o colecţie proprie. Muzeul se bazase întotdeauna pe marea colecţie din Sankt Petersburg - de la inaugurare, în 2009, au fost prezentate 30 de expoziţii cu obiecte din muzeul din Rusia.
După ruptura de Hermitage, muzeele olandeze au intervenit şi au împrumutat piese de top din colecţiile lor, inclusiv picturi de Rembrandt, Vermeer şi Van Gogh.
Acum va urma un „nou pas interesant", după cum a declarat Annabelle Birnie. „Mari expoziţii de artă şi prezentări intime" sunt planificate împreună cu parteneri internaţionali, a spus ea.
Un contract pe o durată de cinci ani a fost încheiat cu Centrul Pompidou din Paris, care va fi închis pentru renovare începând din 2024.
Prima expoziţie majoră la Muzeul H'ART este planificată pentru jumătatea anului 2024, cu lucrări ale pictorului rus Vasili Kandinski.
În prezent, în cadrul muzeului poate fi vizitată instalaţia video „Clubbing" (2012) de Martine Gutierrez, din colecţia Muzeului Smithsonian de Artă Americană.
În 2026, va fi prezentată expoziţia „Feminine power" de la British Museum.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România