Mureșan, raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind ajutorul de 145 de milioane de euro destinat R. Moldova: „Republica are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăși cu bine crizele cu care se confruntă”
Parlamentul European ar putea acorda votul final privind asistența macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova în luna mai curent.
„Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenței macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie. Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerț internațional - comisie decidentă pe acest dosar - să își voteze poziția până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European. Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăși cu bine crizele cu care se confruntă”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Potrivit aceleiași surse, acești bani vor ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor.
„Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase.
La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice”, a detaliat Mureșan pe Facebook.
Europarlamentarul a mai punctat faptul că banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranșe - prima în trimestrul trei, iar cea de-a doua în trimestrul patru din 2023.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”