14:54:42 22.11.2024
Stiri

Murdăria un pericol? Află cum influențează sistemul imunitar

Social 25.09.2015 11:13 Vizualizări2118 Autor: Ziarul National


Murdăria un pericol? Află cum influențează sistemul imunitar sursa: sfatulparintilor.ro

Societatea în care trăim este obsedată de curăţenie, igienă şi germeni. Părinţii îşi sfătuiesc odraslele să folosească săpun antibacterian, şerveţele umede cu alcool şi alte produse care să „ucidă” microbii şi germenii.

Jocul în noroi, urcatul în copaci, mersul în picioarele goale au devenit adevărate sacrilegii. Pentru că, nu-i aşa?!, copiii se pot murdări şi se pot îmbolnăvi.

În realitate, însă, studiile medicale au dovedit că obsesia modernă legată de germeni şi curăţenie a dus la creşterea numărului cazurilor de alergii, astm şi boli inflamatorii ale intestinelor.

De ce sunt copiii atraşi de murdărie

Potrivit dr. Mary Ruebush, autoarea cărţii „De ce este murdăria bună: 5 moduri prin care să-ţi faci germenii prieteni”, atracţia copiilor spre murdărie este veche de milioane de ani.

Ca orice alt muşchi din corpul nostru, sistemul imunitar are nevoie de „antrenament” pentru a se dezvolta la capacitate maximă şi pentru a deveni puternic ca să reziste la boli. Murdăria îi ajută pe copii să îşi dezvolte sistemul imunitar.

„Când copilul bagă diverse lucruri în gură, îi permite sistemului imunitar să răspundă la explorarea mediului înconjurător”, explică Ruebush.
Copiii care cresc la ţară sunt expuşi la tot felul de gândăci, viermi şi alte elemente naturale, iar contactul cu aceştia îi feresc de alergii şi probleme autoimune, spre deosebire de copiii din zonele urbane care îşi petrec majoritatea timpului în case.

Jocul afară, în picioarele goale, săpatul în noroi fac minuni pentru sănătatea copiilor.

Instictul natural este să iubim murdăria

În 2012, un grup de cercetători a creat o rasă de şoareci de laborator care nu aveau bacterii în stomac şi au urmărit ce se întâmplă cu ei. S-a descoperit că expunerea la microbi din primele clipe ajută celulele sistemului imunitar să reziste la boli mai târziu în viaţă.

Expunerea la aceeaşi microbi în viaţa adultă nu a avut acelaşi rezultat.
Celulele afectate au fost cele la nivelul plămânilor şi colonului, din cauza unei hiperactivităţi a celulelor T.

O problemă similară a fost descoperită la adulţii umani cu afecţiuni astmatice. Concluzia cercetătorilor a fost că în primii ani de viaţă se dezvoltă cel mai bine sistemul imunitar şi că lipsa unor elemente în această perioadă nu este recuperată la maturitate.

Aşadar, expunerea la murdărie este benefică. Copiilor le place murdăria pentru că ştiu instinctiv că le dezvoltă imunitatea. Cu cât sunt mai murdari, cu atât vor fi mai sănătoşi.
Regulile elementare de igienă trebuie, însă, păstrate, dar produsele antibacteriene ar trebui folosite cât mai puţin.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md