Munceşte DOUĂ ore pe săptămână şi este plătit pentru 40. Ar trebui să-i spună şefului?
Un angajat cu normă întreagă a găsit o cale prin care reuşeşte să-şi termine treaba într-o fracţiune neînsemnată din timpul pe care angajatorul său crede că îl petrece muncind.
Pentru că situaţia sa îi creează probleme de etică, a cerut părerea comunităţii online.
„Este lipsit de etică dacă nu îi spun angajatorului că mi-am automatizat jobul?”
Întrebarea a fost postată săptămâna această pe The Workplace, un site cu întrebări şi răspunsuri despre chestiuni legate de locul de muncă. Subiectul a fost preluat şi dezbătut şi pe platforme precum Hacker News şi Reddit, unde a generat mii de comentarii.
Pe scurt, angajatul în cauză, care foloseşte numele de utilizator Etherable, spune că în urmă cu 18 luni o companie l-a angajat ca programator, dar în cele din urmă activitatea lui s-a redus la introducerea de date.
„După cum vă imaginaţi, este cel mai plictisitor job posibil. Cu toate acestea, este o slujbă cu normă întreagă cu salariu decent, lucrez de la distanţă şi pot să stau acasă cu fiul meu”, spune Etherable.
După un an a reuşit să automatizeze complet activitatea. Mai exact, a scris un program care de şase luni face toată treaba în locul său. În total, munceşte 1-2 ore pe săptămână, în timp ce este plătit pentru 40 de ore. Strecoară şi câteva erori „umane” în rapoarte, pentru a nu da de bănuit.
„Acum problema este, le spun? Dacă le spun, probabil că vor lua programul şi vor scăpa de mine. În acelaşi timp, nu pare că fac ceea ce este corect. (...) Nu este ca şi cum aş înşela compania. Nu au arătat niciodată că ar fi nemulţumiţi de activitatea mea şi, în definitiv, obţin exact ceea ce vor de la mine”, susţine el.
Nu este primul caz de acest gen. Anul trecut, un utilizator Reddit a scris că a fost concediat după ce angajatorul său a descoperit că îşi automatizase toate sarcinile cu şase ani în urmă şi în tot acest timp nu a mai muncit deloc, notează Quartz.
Reacţiile sunt împărţite în privinţa situaţiei lui Etherable.
Mulţi sunt de părere că rezultatele, nu modul în care au fost obţinute sau timpul petrecut pentru a le obţine, sunt cele care contează.
„Nu vinzi timp, vinzi rezultate. Nu vinzi 40 de ore de introducere de date pe săptămână, ci rezultatul procesării foilor de calcul respective”, consideră unul dintre utilizatorii The Workplace. Dezaprobă însă alterarea voită a rezultatelor.
„Pentru că este clar necinstit şi pentru că ar putea provoca pagube dacă oamenii nu observă rezultatele incorecte”, explică utilizatorul.
Un utilizator de pe Reddit îl numeşte „angajatul perfect” şi îl sfătuieşte să nu renunţe la job.
Pentru alţii însă este în mod categoric un caz de înşelăciune.
„Îţi înşeli angajatorul. Sigur, probabil că îţi place să fii plătit pentru a rula un script o dată pe lună. Acest lucru nu schimbă faptul că, în esenţă, îţi înşeli angajatorul”, scrie un alt utilizator.
Acesta îi recomandă să-i mărturisească şefului despre programul său cât mai curând. Poate că îl va vedea ca pe o dovadă a valorii sale şi îi va da alte sarcini.
Ce credeţi că ar trebui să facă Etherable?
Sursa: ziare.com
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi