05:38:14 22.11.2024
Stiri

Munca în birou de la 9.00 la 17.00 va dispărea în următorii ani. Care sunt job-urile viitorului

Știri 11.09.2018 14:01 Vizualizări2281 Autor: Ziarul National


Munca în birou de la 9.00 la 17.00 va dispărea în următorii ani. Care sunt job-urile viitorului Sursa: digi24.ro

Munca într-un birou de la 9:00 la 17:00 va fi o excepție în viitor, și nu regulă, întrucât se va putea lucra de acasă sau din orice loc al lumii, la orice oră din zi și din noapte, iar angajații vor avea un profil online, vor deveni mai conectați, mai mobili și mai agili, susține organizația neguvernamentală INACO, în Ghidul Meseriilor Viitorului, pe care l-a lansat luni.

Conform sursei citate, cercetările Deloitte au dovedit că peste 30% din spațiile de lucru sunt nefolosite într-o zi de muncă, deci companiile plătesc spații nefolosite, precum și energia sau alte utilități și elemente asociate infrastructurii necesare locului de muncă.

Autorii lucrării susțin că se poate vedea, circular, cum în următorii 25 - 50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de calculatoare/robotică/cercetarea spațială/energie și mediul înconjurător/sănătate/medicină/persoanele în vârstă/învățământ/divertisment/afaceri/ publicitate/ social-media și internet.

Astfel, în domeniul medicinii viitorului, datorită unui nivel de populație în creștere și într-un proces continuu de îmbătrânire, vor fi căutate profesiile de asistent medical, soră medicală, terapeut ocupațional care vor fi ajutați de roboți medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN. Vor apărea consilieri în genetică, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem.

Vor fi foarte importanți dieteticienii, nutriționiștii și cercetătorii alimentari. Cum tehnologia riscă să dea dependență sau teamă, este nevoie și de specialiști în detoxifiere tehnologică, înțelegând bine psihologia și noile tehnologii, dar și de terapeuți ocupaționali.

Va apărea turismul spațial, cu toate ocupațiile adiacente. Va începe mineritul spațial și vor exista exobiologi, care vor obține plante și animale, în condițiile spațiului extraterestru, dar și medici specializați în problemele legate de șederea în spațiu.

În ceea ce privește rețelele sociale, vor apărea generatorii online de imagine personală care vor acționa ca social media managers și vor crea și întreține branduri personale la cerere. De asemenea, vor apărea asistenții personali virtuali care vor ajuta oamenii în existența lor virtuală pe Internet.

Va crește numărul de dezvoltatori de pagini web și de aplicații. Industria IT își va tripla necesarul de personal, multe domenii se vor virtualiza (vânzări, banking, educație), nevoia de securitate cibernetică și protecția identității digitale va crește. Producția de date și informații va urca hiper-exponențial spre big data, deci va fi nevoie de specialiști care să înțeleagă datele și să le poată reprezenta.

Specialiștii în cloud computing vor fi foarte căutați, ca și consultanții în securitate IT sau specialiștii în marketing digital. Designul 3D, arhitectura, proiectarea, specialiștii în managementul orașelor inteligente, lingvistica computațională, conectarea neuronală cu computerul sunt deja generatoare de venituri și au perspective și mai importante în viitorul imediat.

În viitorul ceva mai îndepărtat se dorește digitalizarea/scanarea creierului uman și chiar ajungerea la nivelul conștiinței inteligenței artificiale.

În domeniul roboticii, vor deveni ocupații banale controlorii de drone sau cei care vor lucra în serviciile pentru programarea, supravegherea și întreținerea roboților. Orice fel de acțiune repetitivă și care cere efort fizic va fi preluată de roboți, care vor avea o interfață umană, creată de ingineri și cercetători, care le vor îmbunătăți permanent performanțele.

Pe măsură ce Internetul înlocuiește televiziunea, bloggerii și video-bloggerii vor înlocui redactorii de la emisiunile de divertisment. Editorii online sau jurnaliștii multiformat, chiar roboții, vor înlocui jurnaliști și ziariști.

Fizioterapeuții și kinetoterapeuții vor fi din ce în ce mai căutați, odată cu o mult mai mare atenție dată sportului.

Digitalizarea cărților se va răspândi, va crește numărul de jucători profesioniști de jocuri pe computer sau arena boosters - cei care aduc avatarul unui plătitor la nivele mai înalte în joc.

Autorii Ghidul Meseriilor Viitorului consideră că va crește numărul de lucrători la uzinele de energie neconvențională - solară/eoliană/ferme de alge, de microbi care înlocuiesc minerii sau lucrătorii în hidrocentrale. Firmele de reciclare a deșeurilor vor acționa și în oceane, unde vor activa și minerii de mare adâncime în căutare de minerale rare în ocean, ca și pe meteoriți.

Biodiversitatea, cercetarea genetică conservativă a speciilor va coexista cu cercetarea, care va crea noi forme de viață sau de hrană.

În business și drept, analiza numerică și cantitativă făcută cu ajutorul inteligenței artificiale va genera o nouă rapiditate a reacției pe piețele financiare, notariale sau avocățești. Vor apărea juriști specialiști în dreptul roboților sau în etica geneticii care creează noi organisme sau plante.

Învățământul virtual cu ajutorul profesorilor virtuali va deveni uzual. Vor exista structuri de dezvoltare a materialelor educaționale online - de tip Open University, Moodle, Blackboard, Web CT, MOOCs - Massive Open Online Courses - care vor emite diplome recunoscute la nivel global.

În plus, corporate disrupter va fi specialistul care atacă structurile rigide ale unei companii sau instituții publice pentru a o face mai flexibilă și mai adaptabilă la crize.

În acest context, o propunere de schiță a 15 meserii ale viitorului pe care o face Centre for the Future of Work, în raportul Cognizant, pentru următorii 10 ani include:

1. Asistarea persoanelor în vârstă;

2. Asistarea roboților din domeniul medical;

3. Ofițerul în diversitate genetică;

4. Analiza datelor primite prin Internetul Lucrurilor;

5. Gestionarea datelor complexe din orașele inteligente;

6. Generarea de realități virtuale paralele;

7. Detectivul de date;

8. Brokerul de date personale;

9. Comerțul cu inteligența artificială;

10. Oferirea de consultanță în fitness;

11. Supravegherea traficului pe drumurile publice pe care vor circula mașinile cu pilot autonom;

12. Modă digitală, cu croitori digitali;

13. Construcția de călătorii personalizate în RV augmentată;

14. Managerul de echipe combinate: om - mașină

15. Ofițerul de etică.

Vezi continuarea
AICI


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md