Motivul pentru care zeci de mii de familii din R. Moldova nu vor primi compensațiile pentru consumul de gaze din luna noiembrie: „Discrepanțele vor fi înregistrate ca plată în avans, iar recalcularea va fi reflectată în factura pentru luna decembrie”
Zeci de familii din R. Moldova nu vor primi compensații de la stat pentru consumul de gaze din noiembrie în facturile care sunt distribuite consumatorilor în aceste zile de către SA „Moldovagaz”. Totuși, ajutorul se va regăsi în următoarea factură.
„SA „Moldovagaz” informează despre finalizarea procesului de emitere și distribuire a facturilor de plată pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie a anului curent. În acest proces, au fost identificate cazuri când gradul de vulnerabilitate socială a unor consumatori, indicat în aceste acte de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei compensatii.gov.md. În aceasta situație, compania propune consumatorilor finali de gaze naturale să efectueze plățile conform facturilor emise pentru consumul lunii noiembrie. Totodată, discrepanțele (erorile) financiare identificate în următoarele zile/săptămâni vor fi înregistrate ca plată în avans, iar recalcularea efectuată se va reflecta în factura pentru luna decembrie, care urmează a fi expediată consumatorilor la începutul lunii ianuarie”, explică „Moldovagaz” într-un comunicat de presă.
Amintim că, recent, Comisia Situații Excepționale a identificat peste 40 de mii de gospodării din cele 695 de mii înregistrate pe portalul compensatii.gov.md care vor primi compensații mai mari la plata facturilor, urmând să le fie recalculat gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit inițial. Mai exact, în urma analizei datelor prelucrate, s-a stabilit că o anumită categorie de consumatori au un istoric de consum de energie care nu permite estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora.
Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat anterior că din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.
Altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% - gradul de vulnerabilitate scăzută. Doar 1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind nonvulnerabili și nu vor beneficia de compensații.
Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Persoanele care n-au reușit să se înregistreze pot continua să o facă, compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat. Pentru luna noiembrie consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie - de compensații scăzute.
Guvernul a alocat în acest an 5 miliarde de lei pentru programul de compensații la consumul de energie, de două ori mai mult comparativ cu anul 2021.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”