Motivul „foarte evident” pentru care adolescenții nu mai citesc: nu este vorba doar despre telefoane
Studiile arată că adolescenții petrec mult mai puțin timp citind în zilele noastre. În 2020, 42% dintre elevii de 9 ani au spus că citesc aproape zilnic de plăcere, comparativ cu 52% în 2012. Doar 17% dintre elevii de 13 ani citesc zilnic de plăcere, în scădere de la 27% în 2012. Printre cei de 17 ani, doar 19% spun că citesc de plăcere, față de 31% în 1984, scrie upworthy.com, citat de ziare.com.
Este evident că tehnologia modernă este o cauză majoră pentru care copiii nu mai citesc la fel de mult. Un raport recent a arătat că adolescenții petrec în medie 8 ore și 39 de minute pe zi pe ecrane, comparativ cu 5 ore și jumătate în cazul copiilor mai mici. Nu este de mirare că nu mai au timp să deschidă o carte.
O profesoară de liceu de pe TikTok, cunoscută sub numele de StillATeacher, a discutat acest subiect cu clasa sa. Elevii au mărturisit că au încetat să mai citească de plăcere la sfârșitul școlii generale.
„Chiar și cei care sunt pasionați de seria Percy Jackson în clasa a patra sau a cincea renunță,” spune profesoara. „Sincer, există multe motive pentru care oamenii încetează să citească recreativ, cum ar fi presiunile crescute din școală și din afara ei, dorința de a petrece mai mult timp socializând și, desigur, telefoanele.”
Motivul ,,foarte evident": adulții
Profesoara afirmă că există un motiv „chiar în fața noastră”: adulții.
„Adulții au coborât ștacheta atât de mult pentru cât ar trebui să citească un adolescent încât aceasta nici măcar nu mai poate fi găsită”, continuă ea. „Există mulți educatori care cred că nu ar trebui să predai cărți întregi, deoarece copiii pur și simplu nu le vor citi”.
„Am lucrat în școli unde predarea romanelor este descurajată”, adaugă profesoara. „Și am discuții cu profesori din alte domenii care spun că nici ei înșiși nu citesc cărți și că nu cred că acest lucru este important pentru succesul pe termen lung al elevilor. Având în vedere toate acestea, nu este deloc surprinzător că liceenii nu vor să citească”.
Cum îi ajută cititul pe copii
Scăderea semnificativă a numărului de copii care citesc de plăcere înseamnă că mulți vor pierde beneficiile incredibile ale cititului regulat. Studiile arată că cei care citesc de plăcere se bucură de o performanță cognitivă mai bună, o dezvoltare lingvistică îmbunătățită și realizări academice mai mari. Cititul este, de asemenea, asociat cu mai puține probleme de sănătate mintală, mai puțin timp petrecut pe ecrane și mai mult somn.
Rezultatele sugerează că cei mici obțin beneficii maxime dacă citesc aproximativ 12 ore pe săptămână.
„Ai uitat empatia”, a comentat cineva. „Oamenii care citesc au o empatie mai mare pentru că pot să se pună în pielea altora și să învețe despre perspective, oameni, culturi și experiențe diferite”.
Profesoara a observat personal aceste beneficii extraordinare.
„Dar vă spun, cei câțiva copii pe care îi am elevi care chiar citesc sunt cu totul altfel. Copiii care citesc au abilități de gândire critică mai puternice, mai mult succes în toate domeniile academice și, sincer, un simț de sine mai bine dezvoltat. Pentru că cititul te ajută să îți dai seama cine ești ca persoană”, spune profesoara.
Declinul cititului în rândul tinerilor este o problemă serioasă care trebuie abordată. Prin urmare, este minunat că profesoara și-a folosit platforma pe TikTok pentru a aduce acest subiect în atenția publicului.
Interesant este că ea spune că TikTok este una dintre puținele platforme care încurajează adolescenții să citească.
„Este, cred, unul dintre singurii factori care mai motivează adolescenții să citească”, și-a încheiat postarea. „Nu vi se pare trist? Adică școlile nu o fac, dar TikTok o face. Trebuie să pornim o mișcare aici”.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”