Motivul care l-a făcut pe Dodon să se RĂZGÂNDEASCĂ în privința participării sale la PARLAMENTARE: „Protagonistul, pe neprins de veste, primește un răvaș cu mesajul…”
Președintele Igor Dodon avea tot dreptul să participe la alegerile parlamentare din februarie și chiar să fie în fruntea listei Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), însă nu a făcut asta pentru că ar fi șantajabil. Cel puțin, așa crede analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial semnat pentru deschide.md.
„Prin târg se aud niște șoapte că ar fost mare agitație în staff-ul și în filialele socialiștilor când s-a aflat că președintele republicii și liderul lor informal nu se ține de cuvânt. Că Dodon nu-și onorează promisiunea de a se posta în fruntea garniturii electorale a PSRM în alegeri. Așteptările PSRM s-au dovedit a fi zadarnice, iar Dodon a demonstrat o dată în plus că, delicat vorbind, face afirmații necontrolate. Că vorbește aiurea”, scrie acesta.
Astfel, Bogatu încearcă să explice de ce șeful statului „s-a sucit”. „De ce s-a sucit șeful statului? De ce susține contrariul celor spuse chiar de el acum câteva luni? De ce le oferă prilejul oponenților săi să râdă cu gura până la urechi? Voronin afirmă cum că Dodon nu candidează de frică. Reprezentanții PD, nițel persiflând, consideră că gestul președintelui este dictat de tactica și strategia PSRM. Nicolae Negru spune că neparticiparea lui Dodon nu va întrista pe nimeni. În schimb, Dan Dungaciu o ține una și bună: refuzul lui Dodon de a fi cap de listă în PSRM dovedește că binomul Plahotniuc - Dodon există”.
Potrivit analistului politic, dacă binomul într-adevăr există, după cum spune Dungaciu, „rolul lui Dodon acolo este de râsul curcilor”. „Partitura sa scenică este cea de Tândală în raport cu Păcală. De clovn ordinar, cu alte cuvinte. Păi ăsta nu mai este un binom, ci o relație dintre stăpân și măscăriciul său personal. De altfel, chiar și Dungaciu recunoaște că Igor Dodon „nu are nici pe departe forţa politică şi strategică” care i se atribuie. Însă PSRM, cu sau fără Dodon, are puterea și sprijinul Moscovei pentru a readuce R. Moldova pe orbita rusească. Riscurile geopolitice nu le-a anulat nimeni. R. Moldova are ce pierde în cazul în care PSRM preia puterea”.
Totuși, în opinia lui Bogatu, Igor Dodon a dat înapoi pentru că-i este frică, pentru că ar fi șantajabil. „Nu țin afirmațiile unora potrivit cărora șeful statului s-a dat la o parte, fiindcă s-ar fi temut să fie scos din cursă de Curtea Constituțională. Legea Supremă nu-l împiedică expres pe șeful statului să candideze în alegerile parlamentare. De unde și concluzia că și de data aceasta Dodon a întors placa nu pentru a evita noi probleme cu legea. Acestea nu-l sperie. El consideră, pesemne, că sancțiunile Curții Constituționale îi cresc ratingul.
Președintelui îi este frică, totuși. Voronin a avut dreptate. Nu știu, ce-i drept, la ce angoase s-a referit liderul PCRM. Părerea mea este că starea lui Dodon se cheamă frică de sine. El se teme de trecutul său nu tocmai glorios. Presa a scris cu lux de amănunte despre matrapazlâcurile sale de odinioară. Scurt pe doi, nu există niciun binom. Există, în schimb, un șantajabil în jilțul de șef al statului. Dodon se manifestă precum un venal din serialul american „Know What You Did Last Summer”. După ce a comis o infracțiune și a șters toate urmele, trece un an și protagonistul, pe neprins de veste, primește un răvaș cu mesajul: Știu ce ai făcut astă-vară”, a conchis sursa citată.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”