21:13:35 26.11.2024
Stiri

MOTIVELE pentru care Moscova a agreat o guvernare dintre PSRM cu „ACUM”, dar nu cu Plahotniuc. Goșu: „Putin e gelos și nu vrea să împartă controlul asupra lui Dodon cu Plahotniuc”

Politică 11.06.2019 13:24 Vizualizări1374 Autor: Ziarul National
MOTIVELE pentru care Moscova a agreat o guvernare dintre PSRM cu „ACUM”, dar nu cu Plahotniuc. Goșu: „Putin e gelos și nu vrea să împartă controlul asupra lui Dodon cu Plahotniuc” Captură


Analistul politic de la București, Armand Goșu, consideră că sunt mai multe motive pentru care Moscova a agreat o coaliție dintre PSRM și Blocul „ACUM”, dar nu cu PD-ul condus de Vlad Plahotniuc. într-un interviu pentru ziare.com, Goșu a enumerat cel puțin patru motive.

„Putin e gelos și nu vrea să împartă controlul asupra lui Dodon cu Plahotniuc. Deci trebuia să-i despartă definitiv pe cei doi. Cum putea s-o facă? Împiedicând alierea lor la guvernare. 2. Alianța cu „ACUM” e și o garanție că socialiștii nu vor avea soarta comuniștilor, pe care Plahotniuc i-a cumpărat la bucată, iar pe cine n-a putut cumpăra l-a băgat la închisoare. Moscova și-a apărat investiția din Moldova, a securizat PSRM, ținându-l departe de o colaborare toxică cu democrații”, a spus acesta.

În al treilea rând, Rusia a fost foarte deranjată de acțiunile lui Plahotniuc, inclusiv expulzarea diplomaților ruși, istoria cu vicepremierul Rogozin, care a fost declarat persona non-grata. „De asemenea, afacerile rusești în Moldova sunt în pericol. Oricând oligarhul poate opera atacuri raider și deposeda pe proprietari de bunuri, acțiuni. Business-ul rusesc se simțea tot mai amenințat în ultimii ani. Și pot fi chiar mai multe motive. Deci, Putin n-a făcut niciun serviciu UE și SUA aliindu-se cu ele împotriva lui Plahotniuc, ci pur și simplu a protejat investițiile politice și economice ale Rusiei de acolo. R. Moldova nu e o miză importanta pentru Putin, el se concentrează pe războiul cu Ucraina”.

Armand Goșu mai spune că „România continuă să mizeze pe Plahotniuc”. „Oligarhul are contacte vechi la București, de pe vremea Guvernului Năstase. Cu siguranță, serviciile sunt implicate, dar cred că și factorul politic, fiind apropiat de PSD, a contat foarte mult în crearea unui tip de monopol al lui Plahotniuc în relația cu România. E drept, Plahotniuc a și livrat ceea ce doresc politicienii români. De pildă, a rămas în decembrie 2010 în AIE, deși putea să meargă alături de comuniștii lui Voronin. Asta i-a consolidat profilul lui Plahotniuc - om care rezolva totul. Deci Bucureștiul se poate baza pe el”.

Întrebat ce urmează să se întâmple la Chișinău, ținând cont că sunt două Guverne, sursa citată a punctat: La Chișinău funcționează doua centre de putere, unul controlat de Plahotniuc, cu Guvernul Filip și Curtea Constituțională, iar celalalt centru de putere este format de coaliția dintre proeuropenii de la „ACUM” și socialiștii lui Dodon. E totuși limpede că Plahotniuc nu va ceda puterea. O R. Moldova condusă de Plahotniuc ar avea toate ușile închise. Fără finanțări externe n-ar putea rezista. Probabil că doar la București ar fi primit. Singurul lucru la care mai poate el spera ar fi să-și negocieze niște garanții. Dar nu cred că cineva e dispus să i le acorde. Poate doar România”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md