Moscova vrea vin separatist


GUSTURI // Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” a decis să accepte pe piața rusă doar vinurile produse în Transnistria și Găgăuzia
Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” a dat de gustul vinului produs în regiunile moldovenești unde autoritățile pledează pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Euroasiatică sau pentru separarea de R. Moldova orientată spre vectorul european. Instituția rusă a anunțat că a analizat cererea bașcanului Găgăuziei privind reluarea importului de vinuri din regiune și a acceptat revenirea pe piața rusească a produselor a cinci companii din autonomia rusofilă. „Rospotrebnadzor” a mai anunțat că, în pofida „problemelor tehnice” care i-au împiedicat să importe vinuri moldovenești, în primele luni ale anului, din regiunea transnistreană rușii au importat peste 56 644 de litri de vin.
Replica lui Leancă
Experții ruși susțin că vor analiza mostre ale producției alcoolice ale celor cinci companii vinicole din Găgăuzia și vor decide asupra reluării treptate a importului de vinuri de la acestea. De asemenea, „Rospotrebnadzor” va colabora cu autoritățile din Găgăuzia în vederea asigurării respectării normelor sanitare în livrarea vinului moldovenesc pe piața rusă.
Aflat într-o vizită în SUA, premierul Iurie Leancă a anunțat la un post american de televiziune că este timpul ca R. Moldova să vină cu propuneri pentru a exporta vin în Statele Unite.
„Să aducem în SUA mai multe vinuri moldovenești, care sunt bune și nu de calitate proastă, vă pot garanta acest lucru, și să aducem mai multe investiții americane în Moldova”, a declarat Leancă.
Sunt posibile relații civilizate?
Întrebat despre relațiile cu Rusia, premierul a spus că aceasta este un partener important pentru ţara noastră. „Noi vrem să avem relații civilizate la nivel comercial, care să nu fie influenţate politic”, a mai declarat prim-ministrul.
Amintim că Rusia a interzis anul trecut, în septembrie, livrarea vinului moldovenesc pe piața rusă, susținând că sunt încălcate mai multe norme sanitare și ar fi periculos pentru consumatorii ruși, dar nu a prezentat probe în acest sens. Autoritățile de la Chișinău spun că se află încă în negocieri cu puterea de la Moscova în vederea revenirii vinurilor moldovenești pe piața rusă.
Arcadie Barbăroșie, analist politic: „Nu ar trebui să ne mire”
„Ipoteza care se impune este că Moscova își onorează promisiunile făcute lui Formuzal pentru organizarea referendumului și toate celelalte evenimente orientate spre destabilizarea situației interne din R. Moldova. Ambasadorul rus de la Chișinău a declarat anterior că Găgăuzia și Taraclia vor fi obiective ale atenției din partea Rusiei. Va trebui să ne așteptăm în viitor și la alte evenimente care se înscriu în același scenariu. Nu ar trebui să ne mire că mai multe evenimente din Găgăuzia vor fi concertate cu cele din stânga Nistrului. Mă întreb dacă rușii sunt atât de siguri că vinificatorii din Găgăuzia nu le vor livra și vin din Cimișlia, spre exemplu?”.
Vlad Filat, președintele PLDM: „Decizie politică”
„Decizia autorităților Federației Ruse demonstrează încă o dată caracterul strict politic pe care l-a avut embargoul impus vinurilor moldovenești. În raport cu un stat suveran și independent, toate aceste acțiuni sunt inadmisibile. Calitatea vinurilor din R. Moldova nu poate fi pusă la îndoială, iar drept dovadă venim cu argumentul liberalizării pieței europene pentru vinurile produse în țara noastră, dar și cu înaltele aprecieri date de către consumatorii din întreaga lume. Fac apel la toți producătorii locali să fie solidari și să dea dovadă de unitate. Vinurile trebuie apreciate după gust și calitate, nu după gustul politic”.
Ion Hadârcă, președintele PLR: „Acțiune de stimulare a separatismului”
„Gestul „Rospotrebnadzor” este o acțiune de stimulare a separatismului și o implicare directă în politica economică internă a R. Moldova, cu repercusiuni îndepărtate. Se încearcă susținerea regimului de la Comrat”.













































































